3,3 miljoen euro voor vernieuwing Ensorinstituut en Sint-Jozef met 300 extra plaatsen

Philippe Broidioi, Schepen Natacha Waldmann en Chris Vandecasteele.
LBB Philippe Broidioi, Schepen Natacha Waldmann en Chris Vandecasteele.
De Vlaamse Regering heeft 3,3 miljoen euro toegekend aan twee projecten van het GO en het Vrije net in Oostende. Bedoeling is om het Ensorinstituut aan de binnenkant optimaler in te delen zodat de leslokalen aangepast zijn voor innovatieve lessen, daarnaast word de site met ondermeer Sint-Jozef en GO basisschool De Zonnebloem heringedeeld. De stad is regisseur in dit dossier.

“Er beweegt heel wat in ons Oostends onderwijs, voorspellingen doen over de nood aan extra capaciteit op middellange termijn is geen evidentie. Beide scholengemeenschappen hebben duidelijke toekomstplannen. Ik ben dan ook erg tevreden dat het ons gelukt is om over de netten heen de behoeftes in kaart te brengen en een voorstel te formuleren in consensus”, vertelt schepen van Onderwijs Natacha Waldmann (Groen)

Bij GO! is vooral extra capaciteit nodig voor het Ensorinstituut en ook De Studio moet een nieuw onderkomen vinden. “De snelle groei van de Studio en het Ensorinstituut zorgen op vandaag al voor een capaciteitstekort binnen scholengroep Stroom. De Studio dient hun huidige locatie te verlaten vanaf 1 september 2019 en zullen een tijdelijk onderkomen krijgen in afwachting van een definitieve plek. Wij hebben er dan ook voor gekozen de capaciteitsmiddelen aan te wenden om het gebouw waar nu het Ensorinstituut zit te optimaliseren voor 1150 leerlingen van zowel het Ensorinstituut, de Studio als De Branding. We zijn nu reeds gestart met een optimalisatieonderzoek om de ‘quick wins’ in kaart te brengen. Het gebouw was oorspronkelijk gebouwd als ziekenhuis en dat zie je ook aan de brede gangen. We verliezen hierdoor heel wat plaats. Tot op vandaag hebben we vooral veel traditionele leslokalen, maar we willen evolueren naar een Zweeds model met multifunctionele ruimtes”, licht Chris Vandecasteele, Algemeen Directeur van Stroom toe. Eind 2019 zouden de plannen klaar zijn en in 2021 wil de scholengroep met de werken starten in fasen. De totale investing voor het Ensorinstituut wordt geraamd op 2.244.000 euro.

De Studio is momenteel nog gevestigd op de site tussen de Spilliaertstraat, Adolf Buylstraat en de Ieperstraat. Hier zijn ook de secundaire school het Sint-Jozef van scholengemeenschap Petrus en Paulus gevestigd en GO! Basisschool De Zonnebloem. “Als De Studio weg is, zal de basisschool hier tijdelijk zijn intrek nemen. Zo kunnen de broodnodige vernieuwingswerken uitgevoerd worden. Momenteel voldoet de school niet meer aan de normen. Als die werken klaar zijn kan de basisschool opnieuw verhuizen en gaan de gebouwen naar het vrije net”, licht Vandecasteele nog toe.

Philippe Broidioi, voorzitter van de scholengemeenschap Petrus en Paulus vult aan. “Met de 1.122.000 euro die wij toegewezen krijgen zullen we onze campus Sint-Jozef significant uitbreiden. Binnen onze scholengemeenschap hebben we de sluiting van het Sint-Lutgardisinstituut enkele jaren terug opgevangen in verschillende scholen. In het Sint-Jozef is het aantal studierichtingen behoorlijk uitgebreid. Er komt met deze extra financiële injectie een nieuwe vleugel, met heel wat praktijklokalen om leerlingen in optimale omstandigheden vernieuwende studierichtingen te kunnen laten volgen.” Er staan enkele infrastructuurwerken gepland zoals de vernieuwing van sanitair, bergruimtes, de sportzaal, een extra fietsenstalling en liftkokers.

Met deze Vlaamse subsidie worden 300 bijkomende plaatsen gecreëerd in Oostende, waarvan 120 in het GO! en 180 in het Vrij onderwijs. Dat beide netten samenwerken is goed nieuws. “We moeten de handen in elkaar slaan om het onderwijs in Oostende te verbeteren. Philippe zou zeggen dat de schoolstrijd al lang voorbij is”, lacht Chris Vandecasteele.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.