22-jarige vrijgesproken na dodelijk ongeval beste vriend tijdens vermoedelijke straatrace

De moeder van het dodelijk verkeersslachtoffer verlaat de rechtbank
Mathias Mariën De moeder van het dodelijk verkeersslachtoffer verlaat de rechtbank
Een 22-jarige man uit Oostende is vrijgesproken voor het dodelijk ongeval van zijn collega en beste vriend na een straatrace in De Haan. Mustafa Al-Furaji (19) kwam daarbij op 4 november 2015 om het leven toen hij met zijn wagen in de gracht belandde en verdronk. 

Oostendenaar Mustafa verloor die bewuste avond de controle over zijn stuur in een bocht op de Brugse Baan in Vlissegem en belandde in de gracht. Enkele ogenblikken later verloor zijn collega en beste vriend M.H. (22) in dezelfde bocht de controle over zijn stuur. Zijn wagen knalde tegen de wagen van Mustafa. De tiener kroop na de crash uit zijn auto, maar verdronk in de gracht, wellicht versuft door de klap. Pas een uur later kon de brandweer het lichaam van het slachtoffer terugvinden. De omstandigheden van het dodelijk ongeval zorgden tijdens de vorige zitting voor heel wat discussie. Volgens de vaststellingen destijds zouden de vrienden een straatrace gehouden hebben. “Maar dat ontkent mijn cliënt”, pleitte de advocaat van  beklaagde M.H. “Mijn cliënt is niet verantwoordelijk voor de dood van het slachtoffer. De deskundigen kunnen niet bepalen wanneer het slachtoffer precies uit de wagen is gestapt. Dat kan ook vóór de botsing zijn geweest. Op de vraag waar en wanneer Mustafa juist is verdronken, zal wellicht nooit een antwoord komen.” Ook de beklaagde zelf kwam aan het woord. “Ik heb Mustafa op geen enkel moment in of rond de wagen gezien. Pas na een uur vonden de hulpdiensten hem terug”, sprak M.H., een Oostendenaar van Afghaanse afkomst. Op het einde van de zitting verloor de moeder van het dodelijk slachtoffer haar zelfbeheersing en vloog ze de beklaagde naar de keel.

Vrijspraak

De Brugse politierechter stond voor de moeilijke taak om te oordelen of het overlijden van Mustafa het gevolg was van de tweede aanrijding of niet. Volgens de rechter staat het wel vast dat beide partijen aan een hoge, roekeloze snelheid aan het racen waren en dat ze elkaar op korte afstand volgden toen het eerste en tweede ongeval gebeurden. “De rechtbank kan echter onmogelijk aantonen van welke aanrijding de versuftheid, waardoor het slachtoffer niet meer uit de gracht geraakte en verdronk, het gevolg was. De beklaagde kan dan ook niet aansprakelijk gesteld worden voor het overlijden van Mustafa en wordt daarvoor vrijgesproken", sprak de politierechter. De beklaagde kreeg wel nog een geldboete van 600 euro en 1 maand rijverbod voor het veroorzaken van het ongeval zelf. De familie van het dodelijk verkeersslachtoffer kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.