20 jaar Oostende voor Anker. “Het blijft een uniek maritiem festival”

Er worden opnieuw 200.000 bezoekers verwacht voor Oostende voor Anker
Benny Proot Er worden opnieuw 200.000 bezoekers verwacht voor Oostende voor Anker
Al 20 jaar loopt de Oostendse binnenstad in mei vol met historische schepen voor Oostende voor Anker. Dit jaar zijn er 130 exemplaren van de partij van 23 tot 26 mei. Blikvanger is dit jaar ondermeer Galeon Andalucia die voor de eerste keer langskomt. Speciaal voor deze verjaardag werd ook een boek uitgebracht met heel wat anekdotes en fotomateriaal.

De voorbije jaren is Oostende voor Anker een vaste waarde in het voorjaar in Oostende. Van zodra de zon schijnt kan je dan over de koppen lopen om een blik op te vangen van de vele authentieke schepen die koers hebben gezet naar Oostende. Voor het eerst is de organisatie in handen van Toerisme Oostende. Hubert Rubbens is niet langer de organisator, maar de curator van het festival. “We hebben een intense samenwerking en dat verloopt heel goed. Oostende voor Anker blijft uniek. Het is het enige maritieme festival dat jaarlijks georganiseerd wordt.” Er wordt dit jaar minder ingezet op de grote schepen. Toch komen opnieuw enkele blikvangers. “De Galeon Andalucia is alvast één van de schepen om naar uit te kijken. Dit is een replica van een galjoen. Het wordt haar eerste bezoek van een Belgische haven sinds tewaterlating in 2009. Het vaartuig zal aanmeren aan de cruisekaai en zal via de natiënkaai gratis toegankelijk zijn voor het grote publiek. Er zijn ook opnieuw heel wat schepen die op zee gaan. Je kan zelfs een havenrondvaart maken met een stoomschip”, duidt curator Hubert Rubbens. Helemaal nieuw is dat ook de vissers van de vistrap betrokken worden en er is heel wat animatie met meer dan 100 optredens. Er zijn ook optredens in het stadscentrum om de rest van de stad nog meer te betrekken bij het festival. Nieuw dit jaar is nog dat er een kinderparcours is langs de schepen en verschillende pleinen. Op die manier ontdekken kinderen op een speelse manier wat het leven aan boord is.

Toerisme Oostende vanaf dit jaar in voor de organisatie van Oostende voor Anker samen met curator Hubert Rubbens
LBB Toerisme Oostende vanaf dit jaar in voor de organisatie van Oostende voor Anker samen met curator Hubert Rubbens

Naar aanleiding van de 20ste editie brengt Oostende voor Anker een boek uit met anekdotes, wijsheden en fotomateriaal van de voorbije jaren. “Tijdens deze editie doet het enorm veel deugd om terug te kijken naar de voorbije 19 edities. Een stortvloed aan anekdotes en een kast vol beeldmateriaal is daarom tot een essentie herleid en dit boek is daar het resultaat van. Het is een interactief boek geworden met leuke herinneringen en maritieme weetjes”, zegt Rubbens.

Het volledige programma via www.oostendevooranker.be
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.