1 kilometer lang carnavalspret

STOET TREKT ZONDAG MET 32 GROEPEN LANGS NIEUW PARCOURS

Een kleurrijke bende tijdens de carnavalsstoet van vorig jaar.
Foto Proot Een kleurrijke bende tijdens de carnavalsstoet van vorig jaar.
Met Den Elvis, in het echte leven Luke Evans, is prins carnaval Oostende al verkozen, nu is het de hoogste tijd om volgend weekend samen te feesten. Hoogtepunt is de stoet van 1 kilometer lang op zondag 5 maart. Die telt 32 groepen: 6 meer dan vorig jaar. De carnavalisten volgen ook een nieuw parcours.

Carnaval in Oostende, een organisatie van de stad en Toerisme Oostende, moet ook dit jaar een topfeest aan zee worden. "De voorbije twee jaar werd de toon gezet en dit jaar gaan we opnieuw een stapje verder samen met de carnavalisten", zegt burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). De centrale feestlocatie is opnieuw de Groentemarkt. Hier komen een tent met vaste wanden, een uitgebreide klank- en lichtinstallatie, een professionele uitbating van de bar en heel wat bekende artiesten die er een feest van zullen maken.


Zoals de traditie het wil, start het weekend op vrijdagavond (3 maart) met de aanstelling van prins en prinses carnaval in het stadhuis. Daarna volgt om 20 uur een authentieke cimateirestoet met lampionnen richting Groentemarkt. Daar zal Tjannie Carbon om 20.30 uur verbrand worden. Er zijn nog optredens van Dennie Christian en dj Savas.

Vijf Oostendse groepen

Zaterdag blijft de dag van kindercarnaval met een kinderstoet, de verbranding van mini-Tjannie Carbon en een mini-Kloeffeworp, georganiseerd samen met de Orde van de Kloeffe. Als afsluiter voor de kinderen komt Jens De Lakei optreden. Zaterdag is er ook het bekende Bal Rat Mort met als thema Liberation Ball.


De grote carnavalsstoet op zondag trekt jaarlijks veel kijklustigen. De stoet start om 15 uur aan Petit Parcours en volgt een nieuw parcours langs de Alfons Pieterslaan, Rogierlaan, Leopold I-plein, Karel Jansenslaan, Leopold II-laan, Marie-Joséplein en zo naar het Wapenplein via de Adolf Buylstraat. Er zijn dit jaar 32 groepen, tegenover 26 vorig jaar. "Er doen vijf Oostendse carnavalsgroepen mee: CV De Bollies, Hof der Prinsen, Orde van de Wullok, Orde van de Kloeffe en Orde van de Bluesbrothers", licht Serge Gobin van de organisatie toe. "Daarnaast zijn er 14 groepen van buiten Oostende. We keken hiervoor dit jaar vooral naar Heist, omdat het voor groepen uit het binnenland vaak te moeilijk geworden is om met hun karren naar hier te komen door de nieuwe strengere regels", aldus Serge Gobin. De stoet van 1 kilometer lang, 900 figuranten en 30 wagens is het hoogtepunt voor het publiek. Als slot zijn nog optredens van Yves Segers en Swoop op de Groentemarkt.