"Ze stelen alles wat los zit"

BERUCHTE DAKLOZEN RISKEREN CEL VOOR REEKS DIEFSTALLEN

Twee daklozen, ook de hoofdverdachten van de zware brand in de Vercamerschool, hebben zich gisteren voor de rechter moeten verantwoorden voor een hele reeks diefstallen in Oostende. "De ene heeft dit jaar al 31 onderzoeken tegen hem, de andere 16. De maatschappij en Oostende in het bijzonder zijn hen liever kwijt dan rijk", sprak de procureur. Ze eiste 40 maanden en 18 maanden cel.

"Ze stelen alles wat los zit. Ik zie geen andere mogelijkheid meer dan een lange opsluiting in de gevangenis om de maatschappij te vrijwaren van deze mannen", trok de procureur gisteren van leer. Pascal M. (51) en Andy H. (36) kwamen zelf niet opdagen, maar lieten zich vertegenwoordigen door een advocaat. "De situatie is inderdaad erg triest", zei die zelf. "Op mijn computer telt het dossier van Pascal M. liefst tien tabbladen, wat neerkomt op een honderdtal misdrijven waarvoor ik hem al heb vertegenwoordigd. Toch denk ik vooral dat de maatschappij heeft gefaald", pleitte de raadsman.


De twee zijn samen zeker goed voor tientallen veroordelingen. Ze stonden gisteren onder meer terecht voor tal van diefstallen uit garageboxen in de Euphrosina Beernaertstraat. Er werden in een periode van verschillende maanden tal van spullen gestolen die vervolgens werden verkocht aan een tweedehandswinkel. Pascal M. werd meerdere keren gezien op camerabeelden. Toen hij werd opgepakt, had hij een loper bij zich. Met die sleutel kon hij de garageboxen binnen. De twee stonden eveneens terecht voor diefstal van etenswaar in de Carrefour, een inbraak in een leegstaand pand van het Sociaal Huis, de diefstal van een microgolfoven uit een werfkeet bij de Vercamerschool, de diefstal van een fiets en de diefstal van een kilometerteller. Hun advocaat betwistte sommige diefstallen.

Drugsverslaving

"Mijn cliënten gebruiken nooit geweld en zijn bovendien telkens enkel op zoek naar een slaapplaats en eten. Met andere spullen zijn ze bitter weinig. Pascal M. had dan wel de loper van de garageboxen bij zich, maar hij is lang niet de enige in het daklozenmilieu van Oostende. Het is niet onlogisch dat die sleutel rondging onder daklozen", aldus de raadsman. Pascal M. en Andy H., die beide kampen met een alcohol- en drugsverslaving, zijn overigens ook de hoofdverdachten van de brand in de garagebox onder het Mijnplein van deze zomer en van de zware brand in de Vercamerschool in april. Daarvoor zitten ze in voorhechtenis.

'Geen pyromanen'

"Erg om te zeggen, maar ik was opgelucht toen het vorig weekend brandde in de leegstaande Sint-Jozefkliniek. Mijn cliënten zitten in voorhechtenis en zijn niet de pyromanen van Oostende. En hoewel ze tal van diefstallen toegeven, mogen niet alle diefstallen in hun schoenen worden geschoven", aldus de raadsman. Hij wees de rechter erop dat zijn cliënten niet meer in aanmerking komen voor gunstmaatregelen, wat betekent dat elke straf ook effectief moet worden uitgevoerd. Bovendien zijn nog heel wat processen in aantocht, gezien het grote aantal lopende onderzoeken.


Vonnis op 15 december.