“Ze komen zonder schaamte onze oogst plukken”: volkstuintjes in Oostende krijgen geregeld ongewenst bezoek

Een buurtbewoner fotografeerde hoe een groep mensen komt plukken in de volkstuintjes zonder toestemming.
BBO Een buurtbewoner fotografeerde hoe een groep mensen komt plukken in de volkstuintjes zonder toestemming.
De tuiniers van de volkstuintjes in de Gouwelozestraat in Oostende zijn het beu dat sommige mensen zonder toestemming en zonder schaamte hun oogst komen plukken. “Dit moet stoppen. Ze lopen weg met de vruchten van maandenlang werk”, zegt perceelhouder Steve Bogaert. “Spreken we hen aan, doen ze gewoon verder.” Hij heeft de politie op de hoogte gebracht. 

Sinds enkele weken krijgt de Zomerloop, de volkstuintjes in de Gouwelozestraat, ongewenst bezoek. “Bessenstruikjes en aardbeienplantjes zijn van de ene dag op de andere kaalgeplukt. De bladeren van de wijnranken zijn elke week iets meer uitgedund, wellicht om Griekse dolmades mee te maken. Intussen zien we met lede ogen aan hoe ons maandenlange werk teniet wordt gedaan. Gelukkig is de andere oogst nog niet rijp en blijven de verliezen beperkt. Maar dit kan zo niet langer", zegt tuinier Steve Bogaert uit de Beekstraat in Oostende. 

Eerder betrapte hij al eens een man tijdens het plukken van de wijngaardbladeren. “Hij zei in gebroken Engels dat hij zijn kinderen te eten moest geven. Hij wilde onze tuintjes niet verlaten en deed gewoon zonder gêne verder. Ook andere perceelhouders hebben al mensen betrapt, maar durven hen niet te benaderen”, aldus Steve. Hij spreekt van anderstalige mensen, maar kent hun nationaliteit niet. “Iemand die in een appartement aan de overkant woont, houdt het komen en gaan wat in de gaten. Afgelopen weekend hadden we weer prijs. Inmiddels waren vier mensen, onder wie een vrouw, grote zakken aan het vullen. Enkele onder hen herkende ik van de vorige keer. Dat er tuiniers aanwezig zijn, deert hen niet. De bewoner van het appartement nam enkele foto’s. Ik heb dit inmiddels doorgespeeld aan de politie”, aldus Steve. 

Hulp nodig?

“Ik weet niet of die mensen beseffen dat ze met diefstal bezig zijn. Misschien gaan ze ervan uit dat de oogst voor iedereen bestemd is. Er moet duidelijk gemaakt worden dat ze zelf maar een perceeltje moeten huren en bewerken”, besluit hij. Volgens commissaris Kris Allary van de lokale politie Oostende is dit een dossier voor de wijkpolitie, die bemiddelend zal proberen op te treden. “Als die mensen echt hulp nodig hebben en moeite hebben om hun kinderen eten te geven, zal ook het Sociaal Huis worden ingelicht. Maar diefstal kan in geen geval, dus zal hier gevolg aan worden gegeven. Maar eerst moeten we bekijken hoe de vork in de steel zit", reageert Kris Allary. 

Een buurtbewoner fotografeerde hoe een groep mensen komt plukken in de volkstuintjes zonder toestemming.
BBO Een buurtbewoner fotografeerde hoe een groep mensen komt plukken in de volkstuintjes zonder toestemming.
Een buurtbewoner fotografeerde hoe een groep mensen komt plukken in de volkstuintjes zonder toestemming.
BBO Een buurtbewoner fotografeerde hoe een groep mensen komt plukken in de volkstuintjes zonder toestemming.156 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Maya Debie zegt: Er zijn talrijke babyboomers groot geworden met appels en peren die ter beschikking hangden (sic) en anders rot van de bomen gevallen zouden zijn. -- Tja, waarom dan niet mensen bestelen die iets kunnen sparen? Wat ze teveel aan geld hebben ligt toch maar te rotten op hun spaarrekening.

 • vanooghen jokke

  Sommigen hebben medelijden met die dieven en boden hun een warme maaltijd aan ! Misschien toch even zeggen dat de daders in Oostende zelf winkels hebben, wie zo barmhartig is moet bij hen eens een krop sla gaan pikken, ge komt zonder handen thuis, want dat soort is niet aangepast , wij moeten ons aan hen aanpassen.

 • lieve vanderstraeten

  dat ze ervoor werken, ge weet wie het is, ze verplicht in de fruitpluk zetten, werk genoeg! het zal rap gedaan zijn

 • Ronald Van Beneden

  En ze plunderen onze sociale zekerheid en de stadskas met steun van de politici.

 • René Mattyns

  Alles is van iedereen klinkt wel mooi hé