"Wij helpen 350 gezinnen per jaar, en dat aantal stijgt"

'KAPOENTJE' STEUNT AL 30 JAAR KINDEREN IN MOEILIJKE THUISSITUATIE

De oprichters van CKG Kapoentje, Patrick Blondé en Lies Chromiak, in de gebouwen in de Langestraat.
Foto Proot De oprichters van CKG Kapoentje, Patrick Blondé en Lies Chromiak, in de gebouwen in de Langestraat.
CKG Kapoentje, dat kinderen in moeilijke thuissituaties ondersteunt, viert volgende week 30 jaar. Jaarlijks worden er 350 gezinnen geholpen, en dat aantal stijgt. In de Langestraat wordt het aantal opvangplaatsen uitgebreid van 18 naar 66. Geen overbodige luxe in een stad waar in 2016 liefst 29,6 procent van de kinderen in kans-armoede opgroeide.

Patrick Blondé en Lies Chromiak namen in 1987 vzw Het Kapoentje over. "We zorgden toen met de vzw voor tien kinderen in ons huis in De Haan. In tien jaar tijd zijn er 35 kinderen bij ons vertrokken. 80 procent zit nu nog op het goede spoor en hebben we nog contact mee", blikt Patrick terug. In 2001 richtten ze het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (CKG) op in de Brabantstraat. "De laatste jaren zagen we dat veel jongeren nood hadden aan bijkomende psychologische hulp doordat ze te lang in een problematische thuissituatie hadden gezeten. We wilden sneller ingrijpen zodat de hechting met de ouders kon blijven. Wij proberen de kinderen altijd zo lang mogelijk bij hun ouders te houden, maar als dat even echt niet meer lukt, hebben we twaalf plaatsen voor residentiële opvang. Dat is dan voor zes of twaalf weken", licht Blondé toe.

Aan de grond

Kinderen komen onder meer in het Kapoentje terecht bij intrafamiliaal geweld, maar ook bij een plots overlijden of een vechtscheiding. "Er zijn ook ouders die zodanig aan de grond zitten dat ze het gewoon even niet meer aankunnen." Kapoentje biedt ook begeleiding aan huis aan. Jaarlijks worden er 350 gezinnen geholpen, geen overbodige luxe in een stad waar in 2016 liefst 29,6 procent van de kinderen in verhoogde kansarmoede opgroeide.

Bouwproject van 3,8 miljoen

In de Langestraat wordt ondertussen druk gewerkt aan de uitbreiding van de site. "In de gebouwen van de vroegere Celtic zullen onze kinderen die hier verblijven meer ruimte hebben om te spelen en krijgen ze een eigen kamer waar ze zich ook eens kunnen afzonderen. Er komt een binnentuin en grotere leefruimtes." Het bouwproject kost 3,8 miljoen euro, waarvan 1 miljoen euro subsidies. Het Kapoentje heeft ook een project waarbij de ouders geholpen worden. In den Opvang krijgen ouders een opleiding als kinderverzorger terwijl hun kinderen naar de opvang komen. "Het project werd goed geëvalueerd en we breiden volgend jaar uit van 18 naar 66 opvangplaatsen die openstaan voor iedereen. In drie jaar tijd hebben 45 ouders een opleiding gevolgd en 70 procent is nu aan het werk. De helft is aan de slag in de sector van de kinderopvang. Op die manier is het project een hefboom om armoede aan te pakken."

Pionierswerk

CKG Kapoentje werkt met 38 vaste medewerkers. In de loop der jaren bouwde het CKG heel wat neveninitiatieven uit. "We hebben pionierswerk verricht. Dat is niet altijd even gemakkelijk geweest. Wij proberen zoveel mogelijk te luisteren naar de ouders en we gaan aan de slag met de signalen die we opvangen. Soms stel je daarbij dingen in vraag, en dat werd ons niet altijd in dank afgenomen. Maar we hebben heel wat initiatieven opgestart die in Vlaanderen navolging kregen. Zo waren we de eersten met een ontmoetingshuis. In het Huis van het Kind in de Louisastraat komen maandelijks 400 mensen."