"Wij gebruiken de stad als canvas"

NIEUW FESTIVAL BRENGT INTERNATIONALE STRAATKUNST NAAR OOSTENDE

Een muurschildering van Australiër Fintan Magee in Nieuw-Zeeland. De kunstenaar zal ook Oostende aandoen.
kos Een muurschildering van Australiër Fintan Magee in Nieuw-Zeeland. De kunstenaar zal ook Oostende aandoen.
De straten zullen er na de paasvakantie een pak kleurrijker uitzien dankzij The Crystal Ship. Van 26 maart tot 10 april brengt het festival al zeker 20 internationale kunstenaars naar Oostende om de openbare ruimte aan te pakken. De gigantische muurschilderingen zullen permanent blijven staan.

De stad Oostende mikt bewust op een jonger publiek met The Crystal Ship. Van 26 maart tot en met 10 april zullen zeker 20 kunstenaars aan de slag gaan in de openbare ruimte. "De werken gaan naar de inwoners en niet omgekeerd. Dat is een belangrijke aanvulling op ons aanbod", zegt burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a). "We gebruiken de stad als canvas", vult curator Bjorn Van Poucke aan. "Het is ongezien in Europa om zoveel kunstenaars in dit genre samen te krijgen voor een kunstenfestival. Het is ook uniek dat de kunstwerken permanent in de stad blijven."

Locaties gezocht

Er zijn al enkele locaties gekozen om de muurschilderingen te maken, zoals een gevel rechtover woonzorgcentrum De Boarebreker. "Er komt ook een grote vloerschildering op de parking van het Vuurtorendok. We zoek nog meer locaties met veel zichtbaarheid en doen daarvoor een oproep naar de Oostendenaars. We zoeken nog heel grote gevels tot kleine muren. Elk ontwerp wordt gemaakt in overleg met de bewoners. We willen in zoveel mogelijk straten kleur en creativiteit brengen", zegt Van Poucke.

Lokaal talent

Er zullen ook vier kunstenaars in de stad verblijven en zo'n 150 kleine ingrepen uitvoeren in het straatbeeld. Ook de Oostendse graffitikunstenaar Siegfried Vynck krijgt een kans om zich internationaal te profileren. "Het is positief dat ook lokale kunstenaars zo een platform krijgen om zich te tonen. Ik wil een abstracte muurschildering maken met veel kleur en een link naar het maritieme. Ik ben al lang aan het nadenken over mijn ontwerp. Het is goed dat ik zo kan tonen wat er mogelijk is met de spuitbus als medium", aldus Vynck. Aan het einde van het festival wordt een fiets- en wandeltocht gelanceerd die een verbinding maak tussen alle gerealiseerde kunstwerken. Ook de dienst Jeugd zal tijdens het festival heel wat creatieve workshops opzetten in de Elysée.

Tweejaarlijks

Het festival komt tweejaarlijks terug. "Dat betekent dat er bij een volgende editie opnieuw 25 werken bijkomen. Na nog eens twee jaar zullen de werken van de eerste editie overschilderd of aangepakt worden. De levensduur van de werken zijn, zeker door zeeklimaat, beperkt en we willen geen verloederde werken in het straatbeeld", zegt de burgemeester nog.


Geïnteresseerde eigenaars van een grote of kleine muur kunnen zich kandidaat stellen via de site www.visitoostende.be/mijnmuur.