"Wees gerust, deze verkaveling is anders"

WERKEN VOOR 87 HUIZEN OP 'SITE COPPIN' BEGINNEN NOG DEZE MAAND

Projectontwikkelaar Nicolas van Ravels benadrukt dat de verkaveling zal aansluiten met de natuur.
Repro TVA Projectontwikkelaar Nicolas van Ravels benadrukt dat de verkaveling zal aansluiten met de natuur.
Nog deze maand starten de werken voor een verkaveling van 87 huizenen op Raversijde vlak bij het Duinenkerkje. Twee jaar geleden was er daarvoor al onvrede bij buurtbewoners. "Maar dit is geen standaard verkaveling", zegt projectontwikkelaar Nicolas van Ravels. "We ontwikkelen de site met veel respect voor de omgeving en de natuur."

De nieuwe verkaveling - ook bekend als de 'Site Coppin' - ligt tussen de Nieuwpoortsesteenweg en Emiel De Smitlaan richting Duinenstraat in Mariakerke, aan het kruispunt met de luchthaven. Er komen in eerste instantie 87 eengezinswoningen, later nog eens een 45-tal appartementen. In maart 2015 lieten buurtbewoners en oppositiepartij Groen hun onvrede blijken over de verkaveling. De provincie wees de protesten van de hand en keurde de plannen eind 2015 goed. "Sindsdien zijn er ook geen klachten van buurtbewoners meer geweest", weet bevoegd schepen Kurt Claeys (Open Vld). "Eerst worden er wegen en nutsvoorzieningen aangelegd, daarna kan de aannemer bouwaanvragen indienen. We zijn blij dat het project vooruit gaat." Natacha Waldmann van Groen is minder enthousiast. "Hoe vernieuwend de architectuur ook mag zijn, de verkaveling op zich is heel klassiek. Je hebt er de duinen en recreatieve paden verderop, maar de nieuwbouwsite lijkt daarvan afgesloten. We zien dat de huidige ontwikkelaar wel inspanningen heeft geleverd, maar de grote lijnen lagen al eerder vast."

4 hectare bebouwd

Corbeau Vastgoedontwikkeling, een zusterbedrijf van Acta Vastgoed uit Oostende, kocht in november 2016 de verkaveling mét vergunning van een private ondernemer. Projectontwikkelaar Nicolas van Ravels kent de voorgeschiedenis. "Ik heb zelf een tijdje in de Dorpsstraat gewoond en ken de buurt goed. Deze idyllische plek, in de omgeving van het gekende Duinenkerkje, wordt ontwikkeld met respect voor de omgeving en aandacht voor de omliggende natuur. Het stuk land tussen de Emiel De Smitlaan en de Dorpsstraat is 14 hectare groot. Wij zullen bouwen op slechts 4 hectare. Er is nauw overleg met de stad en architectenbureau A1 Planning om de site te laten rijmen met de omgevin. Dit is geen standaard verkaveling. De locatie van de site is uniek voor zijn toekomstige bewoners. Er zijn open zichten op het natuurgebied, de beschermde duinengordel en het mooie kerkje. Ook recreanten zullen kunnen genieten van dit stukje natuurgebied."

Werken beginnen in april

Van Ravels heeft nog een argument. "Kijk, Oostende heeft nood aan betaalbare, ruime woningen voor gezinnen: drie slaapkamers, een tuintje, garage of carpoort. De gevelbreedtes van de verschillende percelen en woningen zullen variëren van 6 tot 8,6 meter. Zo ontstaan twee woontypes, passend voor elke type koper. Bij de uitwerking en inplanting wordt extra aandacht besteed aan parkeercomfort. De infrastructuurwerken beginnen in de loop van april of mei van dit jaar. Voor het jaareinde hopen we te kunnen bouwen. Binnenkort willen we de eerse voorverkoopfase van 21 woningen lanceren. De komst van de appartementen ten zuiden van de verkaveling is pas voor enkele jaren later, als allerlaatste fase."