'Week van de Smaak' zet duurzame vis centraal

Floris Pancoucke serveert fish and chips in de smaakmobiel.
Foto Proot Floris Pancoucke serveert fish and chips in de smaakmobiel.
De achtste editie van 'Week van de Smaak' werd afgetrapt. Tien dagen lang worden 700 verschillende activiteiten georganiseerd in Vlaanderen en Brussel.

Duurzame én Belgische vis vormt het centrale thema dit jaar. Niet toevallig werd de Royal North Sea Yacht Club gekozen als uitvalsbasis op een steenworp van de Vistrap. Blikvanger is de Smaakmobiel. Die serveert via zeven chefs, waaronder Oostendenaar Floris Pannecoucke, op verschillende binnenlandse locaties een variant van fish and chips. De Smaakboot telt elf chefs, die een tocht afleggen langs de kust- en binnenwateren met een driegangenmenu met ook nu weer vis centraal. "We zien een brede eetcultuur, waaronder geschiedenis en Vlaamse producten vallen. Net die producten willen we extra in de verf zetten", vertelt Hilde Brepoels van de organiserende vzw Vol-au-Vent. De Smaakmobiel en Smaakboot samen vormen het geheel Vistournee.Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) benadrukt het belang van duurzame vis, zoals makreel en hondshaai. Info: www.weekvandesmaak.be. (TVA)