"We verkopen veel minder vis"

KLANTEN EN TOERISTEN VINDEN WEG NIET NAAR TIJDELIJKE KRAAMPJES

De werken aan de nieuwe Vistrap vlotten, tot opluchting van de vissers.
Foto Proot De werken aan de nieuwe Vistrap vlotten, tot opluchting van de vissers.
De nieuwe Vistrap begint vanaf eind september vorm te krijgen. Dat is goed nieuws voor de Oostendse vissers die hun vis hier verkopen. In de tijdelijke kramen verderop is de verkoop immers dramatisch gedaald. "We hebben maar een derde verkocht in vergelijking met andere jaren. Onze klanten vinden ons niet."

De oude Vistrap, die dringend aan vervanging toe was, werd in mei afgebroken. In tussentijd kunnen de vissers terecht in strandcabines die omgebouwd werden ter hoogte van het Vissersplein. Toch loopt de verkoop niet van een leien dakje.


"We hebben vooral oudere klanten en zij vinden hun weg niet naar onze kramen. Er werd bij de start van de werken beloofd dat er een bord zou komen dat we tijdelijk verhuisd zijn, maar dat is er nog niet gekomen", zegt visser Dini Bogaert. De zomer is voorbij, maar de verkoop was niet schitterend. "We hebben maar een derde verkocht in vergelijking met andere jaren. De toeristen komen hier niet."

Viskoppen

De tijdelijke situatie bracht specifieke problemen met zich mee. "Het is heel moeilijk om hier te werken. We maken de vis daarom al op voorhand schoon. Op die manier vermijden we ook dat we hier viskoppen en ander afval moeten opstapelen. Het nadeel is wel dat de mensen denken dat de vis niet vers is. Ze zijn gewoon dat we ze voor hun ogen schoonmaken", zegt Luc Bogaert.

Periode overbruggen

De situatie mag voor de vissers niet te lang meer duren. "We proberen te overleven. Gelukkig dragen wij 40 jaar ervaring mee, waardoor we deze periode wel kunnen overbruggen. Het mag wel geen jaar meer duren. We hopen ook altijd dat er niets mankeert aan het schip, want extra kosten kunnen er niet meer bij", zeggen Dini en Luc Bogaert.

Motorparking

De vissers hebben niettemin begrip dat er geen gemakkelijke oplossing was. "Het is voor niemand gemakkelijk en dat begrijpen we ook. Maar er is niemand die naar ons luistert. Er is hier bijvoorbeeld een motorparking voor onze standen. Waarom kan deze niet even verplaatst worden? Het zou voor ons al makkelijker zijn om te laden en te lossen. We zouden ook een stuk zichtbaarder worden", vertelt Luc Bogaert van de O.62 Dini.


De werken aan de Vistrap schieten ondertussen goed op. "De afgelopen maanden werd de ondergrond uitgegraven", licht schepen Martine Lesaffre (Open VLD) toe. "De riolering werd twee weken geleden afgewerkt. Ze zijn bezig met de wapening en de bekisting van de betonplaat. Begin september zal de betonnen vloerplaat gestort worden. Eind september wordt de staalconstructie geplaatst. Midden oktober volgen dan de betonpanelen en aansluitend het schrijnwerk. De werken eindigen in februari." Dat is twee maanden later dan gepland. "Om de subsidies van Europa te krijgen, moesten de werken klaar zijn voor het einde van het jaar. Als we nu kunnen aantonen dat we tegen 31 december de nodige facturen kunnen voorleggen, dan hebben we ook al recht op de subsidies. Het is geen probleem dat we dan nog twee maanden verder werken."


Ondertussen wordt de werf wat opgesmukt met doeken die op de afscheidingshekken werden gehangen. "We geven zo wat info mee over hoe het er zal uitzien, maar er is ook een oude foto." De werken kosten meer dan 1,20 miljoen euro. Er komen acht verkoopstanden en een sanitair blok. In het midden komt een brede gang met zicht op het dok en de vuurtoren en een werktafel voor degustaties.