"Thuis wordt er soms hevig gespard"

BOKSKOPPEL DEBUTEERT IN DE RING TIJDENS INTERNATIONAAL GALA

Kikoto Landry en Laurence Dewaele geven elkaar een innige kus in de boksring.
Benny Proot Kikoto Landry en Laurence Dewaele geven elkaar een innige kus in de boksring.
Het bokskoppel Laurence Dewaele en Kikoto Landry maakt vandaag zijn debuut in de ring tijdens het internationaal boksgala in Middelkerke. "Thuis wordt er wel eens hevig gespard", zegt Kikoto. "We zijn echt allebei gebeten door deze sport", stelt Laurence.

Het jaarlijkse boksgala, een organisatie van de legendarische Flandria-boksclub, heeft met Eddy Vandenhouweele een al even legendarische organisator en coach. Het evenement gaat dit jaar de geschiedenisboeken in. Sinds het onstaan in 1928 heeft er nog nooit een dame onder de Flandria-vleugels gebokst, maar daar is met Laurence nu verandering in gekomen. "Voor we een koppel werden, wisten Kikoto en ik niet dat we beiden de bokssport beoefenden", glimlacht Laurence.


"We hebben elkaar door een gemeenschappelijke vriend leren kennen en schrokken wel wat toe we het bekend maakten. Ik ben dan één keer gaan trainen in de club (Singh in Bredene, red.) van Kikoto, maar voelde me beter in Oostende bij Eddy (Vandenhouweele, red.). Ik train nu al twee jaar en voel me klaar om een eerste kamp te vechten. Kikoto is al een jaartje langer bezig en heeft er meer vertrouwen in. Hij is al van kindsaf aan sportman in hart en nieren en voelt beter aan wat hij er mag van verwachten."


Kikoto Laundry was in een jong verleden voetbaltalent bij zowel KV Oostende als Standard Luik. Zijn ouders zagen hem liever studeren en zo maakte de liefde voor voetbal plaats voor de bokssport.

Benny Proot

Schoonheidsspecialiste

"Ik werk ondertussen bij de NMBS en train bijna elke dag van de week, zowel in Oostende als in Bredene. Natuurlijk kruipt daar ook heel wat tijd in. Laurence werkt in de horeca en is zelfstandig schoonheidsspecialiste in bijberoep. We wonen nog niet samen, maar zijn natuurlijk heel veel bij elkaar. Dan wordt er wel veel over bokssport gepraat en af en toe eens heftig gespard. Ik hou er wel rekening mee dat ze een dame is, maar te veel 'compassie' is nu ook niet nodig. Lopen en conditie onderhouden, doen we ook samen. Ik heb het geluk dat ik niet zo op mijn gewicht moeten letten, terwijl zij wel meer moeite moet doen om op haar streefgewicht te blijven. Ze eet veel te graag chocolade", lacht Kikoto.


Als bokskoppel zijn ze nog niet zo gekend, maar daar zal de meeting van vandaag wel verandering in brengen. "We hebben heel wat vrienden en kennissen opgetrommeld, maar zullen toch wel elkaars grootste supporter blijven", zegt Laurence. "Ik heb wat meer stress, omdat het bij mij echt wel een stap in het onbekende is. Ik hoop dat Kikoto niet te veel slagen zal incasseren. Veel meer dan hard roepen, kan ik niet doen."

Groot feest

"Als we beiden kunnen zegevieren, zal het achteraf wel een heel groot feest worden. We leven al maanden toe naar deze datum en eens zover is er geen weg meer terug. Ik ben er wel zeker van dat dit debuut geen einde zal zijn. We zijn te gebeten door de sport op zich en willen beiden een carrière uitbouwen. Daarnaast is er thuis niets beter dan iemand die je begrijpt en meegaat in je doen en laten. We zullen dan ook elkaar beste troost en buddy zijn in zowel goede als kwade dagen", aldus Laurence.


Het internationaal boksgala vindt plaats in sporthal De Branding in Middelkerke.