‘Technopolis on tour’ voor het eerst in Oostende

Zes leerlingen én een leerkracht op een plank die op ballonnen ligt. De ballonnen ontploffen niet, al vreest één meisje voor een luide knal.
TVA Zes leerlingen én een leerkracht op een plank die op ballonnen ligt. De ballonnen ontploffen niet, al vreest één meisje voor een luide knal.
Technopolis, het centrum voor wetenschap en technologie in Mechelen, is bezig met haar nieuwe tournee door Vlaanderen. Met ‘Technopolis on tour’ brengen ze een gloednieuwe reeks wetenschapsshows voor scholen, voor het eerst ook in Oostende.

Op het programma staan deze week drie shows per dag met als thema’s lucht, gas en druk. Ze werden ontwikkeld op maat van kleuters en leerlingen van het eerste tot en met zesde leerjaar. Met een leuke sessie in het Bosjoenk werd de aftrap gegeven van Technopolis@Oostende. Ze zagen onder meer hoe je met zes leerlingen en een juf op een plank kon staan die op ballonnen lag, zonder dat de ballonnen ontploffen. Of hoe een strandbal met een sterke bladblazer in de lucht werd gehouden. Ook leerden ze hoe je heel snel een ballon kan opblazen. Alle proeven werden ingeleid door een leuk verhaaltje op maat van de kinderen. Niet alleen de kleintjes zelf, ook de leerkrachten werden op het podium geroepen. 

Ook de leerkrachten namen deel aan de proeven
TVA Ook de leerkrachten namen deel aan de proeven
De kinderen kijken vol verwondering naar een proef waarbij een strandbal door een bladblazer in de lucht wordt gehouden.
TVA De kinderen kijken vol verwondering naar een proef waarbij een strandbal door een bladblazer in de lucht wordt gehouden.

“Alle Oostendse basisscholen werden uitgenodigd. In totaal zullen er zo’n 2.400 leerlingen deze week naar de voorstelling komen”, duidt schepen van onderwijs Natacha Waldmann (Groen). “De dienst onderwijs en buitenschoolse kinderopvang heeft 4.000 euro voorzien, zodat de kinderen de sessies gratis kunnen bijwonen.” Waldmann hoopt dat de leerlingen meer interesse krijgen in voor een wetenschaps- of technische opleiding. “Technopolis on tour is voor de leerlingen een leuke manier om nieuwe kennis en inzichten te verwerven. Oostende heeft een breed aanbod aan scholen en opleidingen die aansluiten bij wetenschap en techniek. Maar zowel bij kinderen als ouders bestaat nog de vrees dat de opleiding te moeilijk of niet op maat is. Dit project werkt alvast drempelverlagend.” En Waldmann nam zelf deel aan een proefje. “Want je bent nooit te oud om te leren, hé”, knipoogt ze.

Schepen Natacha Waldmann (Groen, tweede van rechts) nam even de proef op de som.
TVA Schepen Natacha Waldmann (Groen, tweede van rechts) nam even de proef op de som.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.