"School op Europese kaart zetten"

ENSORINSTITUUT SPEELT BEPALENDE ROL IN AEHT-CONGRES

Er was al heel wat belangstelling voor de kookwedstrijden.
Benny Proot Er was al heel wat belangstelling voor de kookwedstrijden.
Het Kursaal vormt deze week het decor voor een congres van Europese hotel -en toerismescholen. Het Ensorinstituut neemt een voortrekkersrol op zich en vaardigt twee studenten af in twee van de elf wedstrijden. "Dit congres is belangrijk om onze school op de Europese kaart te zetten", vertelt Eva Matton, technisch adviseur.

Voor de dertigste keer houdt de Association Européenne des Ecoles d'Hôtellerie et de Tourisme, of simpelweg AEHT, haar groot internationaal congres. Dit keer mag België het event organiseren, het Ensorinstituut speelt zelfs een belangrijke rol in de organisatie. 25 leerlingen uit het vijfde en zesde jaar steken er de handen uit de mouwen, aangevuld met enkele docenten. Op het programma staan workshops en netwerkingmomenten, maar hoogtepunt zijn de elf wedstrijden van gemengde internationale teams.


Twee Oostendenaars mengen zich in de debatten. Baderdean Azzabi (16) neemt deel aan de categorie 'restaurant service'. "Ik moet correct de tafel dekken, de juryleden ontvangen, in het Engels uitleg geven over het menu en een passende wijn voorstellen. Het is zeer interessant om met een internationaal team samen te werken. Zo merk ik dat mijn Italiaanse teamgenoot slechts op twee manieren een servet kan plooien, terwijl wij op school minstens zes handelswijzen leren. Mijn Oostenrijkse collega stapelt dan weer de wijnglazen in plaats van ze naast mekaar te zetten."

Deelnemers Baderdean Azzabi en Guillaume Delval.
Benny Proot Deelnemers Baderdean Azzabi en Guillaume Delval.

Gastronomisch niveau

Guillaume Delval (19) vinden we achter het fornuis terug in de categorie 'culinary art'. "Mijn opdracht is om vier 'finger foods' en een hoofdgerecht te bereiden. Daarbij maken we gebruik van moderne keukentechnieken, gekende ingrediënten en elementen uit een zogenaamde 'mystery box'. Alle gerechten halen een gastronomisch niveau."


Docent Kenny Bavré zetelt bijvoorbeeld nog in de jury van de cocktailcompetitie, studenten Chelsea Steyaert (18) nam deel aan de voorrondes van de baristawedstrijd. Pas vrijdagavond weten we of Guillaume en Badardean tot de winnaars behoren.

Eerste keer Oostende

Maar winnen is niet wat echt van tel is. "Het is belangrijk dat de studenten ook buiten de schoolmuren hun opgedane kennis kunnen testen", stelt technisch adviseur van de opleiding Eva Matton. "Verder kunnen wij ons als toerisme- en hotelschool presenteren aan de rest van Europa. We leggen contacten met onze partners in Barcelona om daar eens op bezoek te gaan of met onze Portugese collega's voor een buitenlandse stage. Het is de eerste keer dat Oostende als gaststad fungeert en dat wij zo'n prominente rol spelen. Eerder vond het congres plaats in bijvoorbeeld Londen, Belgrado en zelfs op een cruiseschip in de Middellandse Zee. Als je weet dat hier 800 mensen aanwezig zijn, waarvan 280 leerlingen uit 25 landen, dan is het belang van dit congres voor Oostende en onze school snel duidelijk." Ook vandaag nog is het grote publiek welkom.