"Mijn humor staat los van politiek en geloof"

MOHSIN ABBAS (29) MAAKT NAAM ALS STAND-UPCOMEDIAN

Mohsin Abbas werkt in het dagelijkse leven op het kabinet van schepen Tom Germonpré (sp.a). In 2018 hoopt hij om als stand-upcomedian door te breken.
Foto Timmy Van Assche Mohsin Abbas werkt in het dagelijkse leven op het kabinet van schepen Tom Germonpré (sp.a). In 2018 hoopt hij om als stand-upcomedian door te breken.
Mohsin Abbas had hij zijn droom om stand-upcomedian te worden, bijna opgeborgen. Gelukkig deed hij dat niet, want hij is inmiddels een van de rijzende sterren in het wereldje. "Ik wil humor brengen los van politiek, kleur of geloof", vertelt de Oostendenaar met Pakistaanse roots, die op het kabinet van schepen Tom Germonpré werkt.

Mohsin Abbas deed zes jaar geleden al eens mee aan Humo's Comedy Cup. Hij won niet, maar bleef zijn act bijschaven. Mét succes, want hij wordt tegenwoordig bijgestaan door Bram Bostyn, manager van onder meer Freddy De Vadder en Gunter Lamoot. Momenteel schrijft Mohsin een sterke set bij elkaar, die dit jaar af moet zijn. Daarna wacht misschien de grote doorbraak.

Portfolio

"Na Humo's Comedy Cup had ik mijn comedycarrière bijna afgeblazen", vertelt Mohsin. "Ik nam er onvoorbereid aan deel en mijn optreden was niet goed. Daarna had ik wél een gesmaakt optreden in het Oudenburgse jeugdhuis 't Scharnier. Alles werd gefilmd en ik gebruikte het beeldmateriaal als portfolio. Ik mocht enkele voorprogramma's spelen, maar die verliepen niet zo lekker. Ik kende het vak van stand-upcomedian niet goed en vond er toen mijn draai niet. In 2013 besloot ik me volledig op mijn studies communicatiewetenschappen te focussen."

Beginnersfouten

Mohsin behaalde zijn diploma en ging in juli 2016 aan de slag als kabinetsmedewerker van Oostends schepen Tom Germonpré (sp.a). "Ik had een job en alles viel in zijn plooi. Dus waarom zou ik niet opnieuw een poging wagen als comedian? Ik voelde geen druk meer. Ik nam opnieuw deel aan Humo's Comedy Cup en speelde nu wel een sterke set. Ik was tevreden, kreeg goeie commentaren en won aan zelfvertrouwen. Was dit slecht afgelopen, was ik definitief gestopt. De beginnersfouten van toen zijn eruit. Intussen won ik ook de publieksprijs en derde plaats tijdens de Commeere Comedy Cup. Ik werk zo veel mogelijk 'open mic'-avonden en optredens af om mijn materiaal te toetsen. Om echt door te breken moet ik nu een continu sterke set bijeenschrijven van zo'n vijftien minuten. Kijk, 2017 was met zo'n twintig geslaagde optredens een topjaar. Hopelijk kan 2018 dat overtreffen."

Grenzeloos

Studies, familie, ouder worden en woordspelingen zijn maar enkele onderwerpen die Mohsin brengt.


Of het stadhuis geen ideale inspiratiebron is? "Ik trek een duidelijke lijn. Tijdens mijn shows heb ik het niet over politiek. Ik wil mijn werk niet betrekken bij mijn verhalen. Uiteraard weet iedereen in het stadhuis dat ik met comedy bezig ben, maar mijn collega's en ik moeten nog in vertrouwen en ernst kunnen samenwerken. Maar natuurlijk is schepen Germonpré al eens komen kijken naar een optreden, hij heeft overigens een goed gevoel voor humor." Ook zijn Pakistaanse roots wil Mohsin niet uitdrukkelijk betrekken in zijn shows. "Ik ben hier geboren, maar spreek vloeiend Punjabi en Urdu. Ik wil echter geen klassieke allochtonenhumor brengen. Ja, ik grap wel over nachtwinkels of over mijn moeder die zogezegd een boerka draagt. Maar ik ga er nooit een volledige show aan wijden. Ik wil grenzeloze humor brengen los van politiek, kleur of geloof. Ik wil toeschouwers gewoonweg een leuke tijd bezorgen."


Mohsin voetbalt ook bij Union Zandvoorde, samen met Laurent Bailleul, bekend als imitator Guga Baul. "We kennen elkaar al van in het jeugdvoetbal. We praten heus niet de hele tijd over comedy, hoor. Als we voetballen zijn we gewoon 'Lorre en Abbas'. Hij brengt wel een ander soort comedy en staat veel verder dan ik. Ik zou al blij zijn mocht ik een fractie van zijn carrière kunnen evenaren." Voor speeldata en info kan je terecht op Moshins Facebookpagina.