'Inflatable Refugee' meert aan in Oostende

OPENLUCHTTENTOONSTELLING THE CRYSTAL SHIP VAN START

De 'Inflatable Refugee' kwam via zee met 'De Nele'.
Benny Proot De 'Inflatable Refugee' kwam via zee met 'De Nele'.
The Crystal Ship in Oostende is officieel gestart. Vanaf vandaag kan je op zowat alle locaties kunstenaars aan het werk zien. Afgelopen weekend waren al een viertal artiesten in de weer en ook de kleine interventies van onder meer C215 kleurden de stad.

Nog de ganse week kan je kunstenaars aan het werk zien in het kader van The Crystal Ship. Vanaf 8 april gaat de openluchttentoonstelling officieel van start, maar voor de liefhebbers valt er ook nu al heel wat te ontdekken. Zaterdag kwam in het Montgomerydok al het Belgisch kunstwerk 'Inflatable Refugee' toe met 'De Nele' via zee. Het werk, een zes meter hoge opblaasbare vluchtelingenfiguur, is internationaal bekend.

Zaterdag ging Alexis Diaz aan de slag in de Kapellestraat.
Benny Proot Zaterdag ging Alexis Diaz aan de slag in de Kapellestraat.

Verschillende locaties

Kunstenaarscollectief Schellekens & Peleman koos er bewust voor om de 'Inflatable Refugee' uit te vergroten tot gigantische proporties. Het maakt de vluchteling groot genoeg om tot ver voorbij de horizon te kijken, niet gehinderd door documenten of grenzen. Het kunstwerk is tijdens het festival nog op verschillende locaties te bewonderen, zoals aan de fontein, vlak voor het Kursaal. "Public art is een van de weinige stromingen in de hedendaagse kunst waarin vaak een politieke of maatschappelijke boodschap schuilt. De surrealistische installatie neemt de toeschouwer mee in de reis die vluchtelingen maken naar een nieuwe bestemming", zegt curator Bjorn Van Poucke.

Het werk van C215 aan de Lijnbaanstraat.
Benny Proot Het werk van C215 aan de Lijnbaanstraat.

Muurschildering

Zaterdag ging Alexis Diaz al aan de slag in de Kapellestraat. De winkelstraat kent traditioneel heel wat passanten en sommigen bleven dan ook staan om een kijkje te nemen. Ook in de Nieuwe Stad is Ricky Lee Gorden al goed gevorderd met een grote muurschilderij. Zijn gigantische murals pronken al in New York, Istanboel, Katmandu en nu dus ook in Oostende.

Aan het Cardijnplein in de Nieuwe Stad was Ricky Lee Gorden aan het werk.
Benny Proot Aan het Cardijnplein in de Nieuwe Stad was Ricky Lee Gorden aan het werk.

Kleine interventies

Er zijn dit jaar ook vier kunstenaars die kleine interventies doen. Jaune sprong vorig jaar in het oog met zijn gele vuilnismannetjes. Hij ging gisteren opnieuw aan de slag. Hij krijgt dit jaar gezelschap van Levalet, Outings Project en C215. Die laatste liet al op meerdere locaties zijn handtekening achter, zoals in de Lijnbaanstraat, Lindenlaan, Leeuwerikenstraat, Nieuwlandstraat en in de Van Iseghemlaan, aan de ingang van het Europacentrum. Op het Achturenplein is de centrale locatie geopend en geïnteresseerden kunnen hier alle nodige informatie vragen. De interesse is er zeker. "Ik ben met Axel Void, een van de toppers van dit jaar, al eens gaan kijken naar zijn muur in de Vingerlingstraat en er stonden al tien mensen te kijken. Ook in de Kapellestraat bij Alexis Diaz zie je veel interesse. De bedoeling is dat het festival leeft", zegt curator Bjorn Van Poucke nog.