“Ik zwijg niet meer”: schepen Charlotte Verkeyn
(N-VA) spreekt over financiële put Economisch Huis

Schepen Charlotte Verkeyn (N-VA) zegt dat het vorige bestuur het Economisch Huis met een financiële put heeft opgezadeld.
Benny Proot Schepen Charlotte Verkeyn (N-VA) zegt dat het vorige bestuur het Economisch Huis met een financiële put heeft opgezadeld.
Verrassende wending na een interpellatie van Vanessa Vens (sp.a-stadsmakers) maandagavond. Vens vroeg zich af waarom het budget van 200.000 euro voor innovatieve start-ups was geschrapt. Daarop maakte schepen Verkeyn (N-VA) bekend dat ze een financiële put had aangetroffen bij het Economisch Huis. Ook de haven bleek eerder al structureel verlieslatend. 

Vanessa Vens (sp.a-stadsmakers) wilde weten waarom innovatieve starters in de toekomst geen financieel duwtje in de rug meer krijgen van het Economisch Huis. Vorig jaar kregen tien starters immers nog een budget van 20.000 euro, geld dat ze vrij konden benutten om de start van hun bedrijf te ondersteunen. Verantwoordelijke schepen Charlotte Verkeyn (N-VA) antwoordde dat ze af wil van de cash-en-gomethode, maar ook dat het Economisch Huis met een financieel tekort kampt. 

“We hebben 200.00 euro extra nodig in het budget van 2019. Ik zal u vertellen hoe dat komt”, begon Verkeyn haar betoog. “We hebben binnen het Economisch Huis een put aangetroffen, mede veroorzaakt doordat de stad in een niet zo ver verleden de opdracht gaf om twaalf nieuwe zaken per jaar naar Oostende te lokken. Het Economisch Huis sprak een boekhoudkundige reserve aan om innovatieve starters elk 20.00 euro te geven. Op die manier is de put ontstaan. Ook voor de medewerkers van het Economisch Huis was de situatie allerminst aangenaam. We hebben moeten lenen om de eindejaarspremies uit te betalen. In februari was er zelfs stress omdat de kans bestond dat de lonen niet uitbetaald zouden geraken. Ik wil dit niet meer. Ik heb nu een klein budget voorzien omdat een groter budget geen optie is. Ik had het ook liever anders gezien.” 

Weg met cash-and-go

De schepen wil ook het beleid veranderen. “We willen een nieuw reglement opstellen om starters beter te kunnen koppelen aan leegstaande panden. We willen af van de cash-en-gomethode. Want in het verleden kregen die starters geld, en wat later waren ze al niet meer in Oostende actief. We hebben financiële keuzes moeten maken. We zullen starters wél blijven begeleiden. We zorgen voor twee mensen in het serviceloket die zich daarmee bezighouden.”

 Vanessa Vens (sp.a-stadsmakers) bekritiseerde het nieuwe bestuur omdat het budget voor de ondersteuning van starters voor een groot deel geschrapt wordt.
Timmy Van Assche Vanessa Vens (sp.a-stadsmakers) bekritiseerde het nieuwe bestuur omdat het budget voor de ondersteuning van starters voor een groot deel geschrapt wordt.

Vanessa Vens kon zich niet meteen vinden in de verklaring van de nieuwe schepen. “We hebben met verschillende mensen controle gehouden in het Economisch Huis. Er was daar toch een voorzitter en een raad van bestuur?” Ze doelde daarbij op Sabine Friederichs van Open Vld, de vorige voorzitter van het Economisch Huis. Schepen Verkeyn kon er niet om lachen. “Bent u eigenlijk niet beschaamd? Ik ben niet degene die zes jaar in het stadsbestuur heeft gezeten.”

Eerder dit jaar bleek ook dat de haven met een structureel verlies kampt. Volgens burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) zullen er nog lijken uit de kast vallen. “Elke schepen is zijn zaken nu aan het bekijken. We hebben nog geen globaal plaatje, maar er zullen nog zaken naar boven komen. We hebben daarom beslist om het budget al tegen eind maart klaar te hebben en naar het schepencollege te brengen.” Het verwijt van Vens over de vorige voorzitter van het Economisch Huis vindt Tommelein maar flauw. “De schépen is verantwoordelijk voor het Economisch Huis.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.