"Hoogdagen Savarin komen terug"

NIEUWE UITBATERS INVESTEREN IN INTERIEUR EN TOPCHEF

Thierry Debal en Annick Dayer hebben restaurant Savarin volledig vernieuwd.
Proot Thierry Debal en Annick Dayer hebben restaurant Savarin volledig vernieuwd.
Met Thierry Debal en Annick Dayer heeft restaurant Savarin nieuwe uitbaters. Samen met chef-kok Thierry De Clerck willen ze het restaurant terugbrengen naar de hoogdagen. "De Savarin is en blijft een begrip", weten de zaakvoerders.

De Savarin is al jaar en dag een begrip in Oostende. Een van de hoogtepunten dateert van november 2011, toen de zaak met 14 op 20 voor het eerst in de gids Gault&Millau verscheen. In 2012 en 2013 deed toenmalig chef Floris Panckoucke er zelfs nog een puntje bovenop. Na het vertrek van Panckoucke eind 2014 haalde het restaurant echter niet meer datzelfde hoge niveau. Maar het tij lijkt te keren. Ex-eigenaar Guido Dammekens vond met Thierry Debal en Annick Dayer nieuwe uitbaters voor het iconische restaurant. "Ik heb meer dan twintig jaar in de rubberindustrie gewerkt in België, de Verenigde Staten en Polen. Het permanente buitenlandse leven en de vele nachten op hotel kruipen na een tijdje in de kleren. Ik was dan ook aan een nieuwe uitdaging toe. Mijn vrouw Annick had haar eigen modewinkels, maar heeft zes jaar een mooie ervaring opgebouwd in de horeca. De Savarin overnemen, is meer dan een toffe uitdaging. Over een naamsverandering hebben we nooit gedacht: de naam ronkt nog altijd en ligt goed in de mond."

Klanten kunnen even verpozen in een aperitiefhoekje.
Proot Klanten kunnen even verpozen in een aperitiefhoekje.

Zicht op zee

Het koppel heeft een doordachte strategie uitgedokterd om het restaurant nieuw leven in te blazen. "Ten eerste hebben we marktonderzoek gevoerd naar het restaurantaanbod in Oostende. Wij zijn het enige restaurant dat vanuit elke hoek zicht op zee kan aanbieden en we willen die troef uitspelen. We hebben zwaar geïnvesteerd in ons interieur: een lichte veranda, warme eethoek en gezellige aperitiefhoek. Alle tafels zijn met oog voor detail aangekleed en ook de belichting staat op punt. Mensen moeten in een aangenaam kader kunnen lunchen en dineren. Een wijnklimaatkast met een mooi aantal flessen vormt een 'eyecatcher'."

Gastronomie

Het belangrijkste is echter de menukaart. In de keuken staat topchef Thierry De Clerck, die nog gewerkt heeft in sterrenzaken als Slipway en Hoefslag. Hij is Compagnon de la Toque Blanche in de Orde der 33 Meesterkoks van België. "Ik koos ervoor hier aan de slag te gaan omwille van het mooie project", legt De Clerck uit. "Thierry en Annick weten waar ze naartoe willen." De Clerck tovert heerlijke gerechten op het bord: Sint-Jacobsmosselen met gelakt buikspek en schorseneer, ganzenlever met butternut, gemarineerde zalm met zeven kruiden of oesters op drie verschillende manieren. "We bieden een gastronomische keuken aan die toegankelijk is voor iedereen. Er mag geen drempel bestaan voor wie bijvoorbeeld een dagje aan zee komt uitwaaien", gaat Debal verder. "We willen de hoogdagen van enkele jaren geleden laten herleven. We willen ons onderscheiden en steeds beter worden. Maar een Michelinster? Nee, dat hoeft niet."


Savarin telt 78 couverts en biedt een middaglunch en twee wisselende maandmenu's aan. De zaak is open van donderdag tot en met maandag van 12 tot 14 uur en van 18 tot 21 uur.


Meer info op www.savarin.be of via 059/51.31.71.