"Groene stroom voor 300.000 gezinnen"

VIJFDE VAN NEGEN WINDPARKEN VOOR ONZE KUST OPERATIONEEL

Zo'n 600 personen zagen drie windparken, waaronder het pas operationale park van Rentel, van dichtbij.
Timmy Van Assche Zo'n 600 personen zagen drie windparken, waaronder het pas operationale park van Rentel, van dichtbij.
Rentel heeft de installatie van haar windpark in de Noordzee voltooid. Het windpark zal jaarlijks 300.000 gezinnen voorzien van groene stroom. Tegen 2020 zijn voor onze kust negen windparken operationeel.

Na een stunt met windmolentjes op het Oostendse strand afgelopen zomer mochten 600 personen mee aan boord om de windparken van C-Power, Rentel en Norther van dichtbij te zien. De organisatie was in handen van het Belgian Offshore Platform, die de belangrijkste Belgische investeerders in hernieuwbare (wind)energie op onze Noordzee verenigt. Net nu heeft Rentel de laatste twee windturbines van haar windpark in de Belgische Noordzee geïnstalleerd. In mei werd gestart met de offshore installatie van de 42 windturbines van het windpark. Het 'jack-up' installatieschip Sea Installer van maritiem specialist DEME was de hele zomer bezig om de windturbines te installeren in de Noordzee, zo'n veertig kilometer voor de kust van Oostende. Er ging acht jaar studiewerk aan vooraf. De totale investering bedraagt 1,1 miljard euro.

Op dit kaartje wordt aangegeven waar de 9 windparken komen.
Timmy Van Assche Op dit kaartje wordt aangegeven waar de 9 windparken komen.

309 megawatt

"Dat alle turbines nu in zee staan, is bijzonder. Alles is volgens plan verlopen en we kijken terug op een zeer succesvolle uitvoering van een complex project. We zijn trots op iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de bouw", zegt Nathalie Oosterlinck, CEO van Rentel. Het windpark telt een totale capaciteit van 309 megawatt en zal jaarlijks 300.000 gezinnen in België van groene stroom voorzien.


"De windenergie die we produceren, draagt bij tot het behalen van de Belgische klimaatdoelstellingen voor 2020 en de energiebevoorrading in de toekomst", vervolgt Oosterlinck. Op dit moment is de kaap van groene energie voor één miljoen gezinnen overschreden, terwijl ons land zo'n 4,8 miljoen gezinnen telt.

Negen parken

Op het Belgische deel van de Noordzee werd in het marien ruimtelijk plan een zone afgebakend voor windturbines, goed voor negen domeinconcessies. Als alle parken zullen gerealiseerd zijn, beschikt België over een totaal van 2.200 megawatt, evenveel als twee kerncentrales. In 2009 opende C-Power als eerste park, goed voor 54 turbines en 325 megawatt, een jaar later was het de beurt aan Belwind.


Dat park produceert met haar 56 turbines 171 megawatt. In 2014 was windpark Northwind klaar, met 72 turbines en productie van 216 megawatt. Vorig jaar mocht Nobelwind openen met een windenergie van 165 megawatt dankzij 50 turbines. Volgend jaar moet Norther klaar zijn - 370 megawatt via 44 turbines - en Northwester 2 - 224 megawatt via 23 turbines. In 2020 moeten de laatste twee parken klaar zijn: enerzijds Mermaid met 28 turbines en productie van 235 megawatt en anderzijds Seastar met 30 turbines en productie van 252 megawatt. Mermaid ligt het verst van de kust - 54 kilometer - en Norther met 23 kilometer het dichtst.