"Grapje getekend op zijgevel van burgemeester"

IN HET SPOOR VAN GRAFFITIKUNSTENAAR SIEGFRIED VYNCK TIJDENS THE CRYSTAL SHIP

De vissersboot op de zijgevel van de burgemeester. Let ook op het kroontje van 'de keizer van Oostende' (inzet).
Benny Proot De vissersboot op de zijgevel van de burgemeester. Let ook op het kroontje van 'de keizer van Oostende' (inzet).
The Crystal Ship brengt heel wat internationaal streetarttalent naar Oostende, maar voor Oostendenaar Siegfried Vynck (36) is het net de kans om naam te maken in eigen stad. Hij verwerkt in zijn driedelig beeldverhaal heel wat elementen van de stad en mocht onder meer de zijgevel van burgemeester Johan Vande Lanotte zijn woning inkleuren.

Siegfried Vynck was gisteren aan het werk in de Zilverlaan en ondertussen houden een tiental mensen halt om te zwaaien en met de duim omhoog te tonen dat ze het mooi vinden. Het zijn mensen die de kunstenaar, een rasechte Oostendenaar, kennen maar ook heel wat voorbijgangers die hun appreciatie willen tonen. Een oudere meneer op de fiets houdt even halt. "Het werd tijd dat er meer kleur in de stad kwam." Voor de Oostendse graffitikunstenaar is het een erkenning na jarenlang timmeren aan de weg. "Ik ben al 15 jaar bezig. Sinds 2009 probeer ik er mijn beroep van te maken", vertelt Siegfried Vynck.

Hij zegt dat hij geen echte graffitispuiter is, maar eerder een kunstenaar met een spuitbus als medium. "Het was niet altijd gemakkelijk om als kunstenaar aan de bak te komen, maar sinds 2 jaar begint het op gang te komen. Ik doe alles van een kinderkamer tot een camionette. Daarnaast werk ik freelance voor pretparken en maak ik ontwerpen voor 3D World. Daarnaast maak ik ook eigen werk en geef ik les." The Crystal Ship is een unieke kans. "Als je bekijkt wat hier nu gebeurt dan is dat uniek voor België. Oostende wordt een openluchtmuseum en brengt het elitaire van kunst naar beneden. De drempel van de musea valt weg en iedereen kan verbaasd worden. Ik heb lang moeten timmeren aan de weg, maar in een week tijd is de aandacht voor mijn werk ontploft."

Siegfried Vynck.
Benny Proot Siegfried Vynck.

Carte blanche

Hij is dan ook zeer tevreden met de komst van het festival. "De stad heeft een risico genomen om Oostende op de kaart te zetten met een vernieuwend festival. Dit project is iets waar iedereen trots op kan zijn en kan achterstaan. Je ziet dat de mensen in de buurt waar je bezig bent speciaal naar buiten komen."


Voor het kunstenfestival brengt Siegfried een driedelig verhaal. De eerste muur is die van burgemeester Johan Vande Lanotte in de Sergeant de Bruynestraat. "Ik kreeg volledig carte blanche. Aan de andere eigenaars heb ik eerst een voorontwerp getoond, maar van de burgemeester kreeg ik vrij spel. 'Verras me', was de boodschap. Ik wou elementen die verwijzen naar de stad gebruiken en heb een vissersboot gemaakt, in het rood natuurlijk. Bovenaan is er een klein kroontje, een kwinkslag naar de keizer van Oostende. Hij kon er hartelijk om lachen toen hij het zag", vertelt de kunstenaar. In de Zilverlaan komt het wapenschild van de stad en op een derde muur, waarvan de locatie momenteel nog gezocht wordt, zou een zevenpuntster komen.