"Gestorven zoals hij leefde: als avonturier"

VRIJWILLIGER 'DE NELE' KOMT OM HET LEVEN BIJ QUADONGEVAL IN MAROKKO

Herman Leemans aan het roer van De Nele.
Foto Facebook Herman Leemans aan het roer van De Nele.
Herman Leemans, een gekende vrijwilliger op De Nele, is omgekomen bij een quadongeval op vakantie in Marokko. Leemans zou vandaag 81 jaar zijn geworden. Hij verhuisde na zijn pensioen van Aalst naar Oostende. "Hij is gestorven zoals hij geleefd heeft", zegt Hubert Rubbens, organisator van Oostende voor Anker. "Als een avonturier".

"Onze vriend Herman, onze kapitein Iglo, is op zondag 5 november verongelukt met een quad in Marokko", schrijft een vriend van Herman Leemans op Facebook. De man had inderdaad iets weg van kapitein Iglo, zeker als je de foto's van Herman ziet met het roer van een schip in de handen. André Nolf werkte jarenlang samen met Herman op De Nele. Het schip werd op 7 mei 2005 te water gelaten en maakte kort daarop haar eerste zeiltocht.


"Herman was er al van bij de start bij", vertelt André. "Ik ging ook mee op talrijke reizen die we al met het schip maakten. Herman was de stuwende kracht op het schip. Als we een helpende hand zochten, stond hij altijd paraat, het was een man met een gouden hart. Ik ken hem al 52 jaar, van toen hij nog les gaf in Aalst. Hij had een geweldig idee over vriendschap en mensen helpen. Hij geloofde in de goedheid van de mens."

'Geen man om in bed te sterven'

Dat Herman mee ging varen met De Nele was geen toeval. "Hij was een avonturier. Daarom trok hij ook naar Marokko voor zijn verjaardag en de verjaardag van zijn vriendin Francine", zegt Hubert Rubbens, organisator van Oostende voor Anker. "Hij was geen man om in zijn bed te sterven. Als hij dan toch moest gaan was dit de manier waarop hij het zou gewild hebben." Wat er precies gebeurd is, weten ze ook in Oostende niet precies. Dat hij gemist zal worden, is wel al zeker. "We zijn nog maar samen naar Antwerpen geweest met De Nele. Herman had zoveel levensvreugde. Hij kwam ook nog altijd overal mee en weigerde te plooien. Hij was enorm fier op wat hij deed op De Nele, hij was de nestor van de bende."


Herman was in Aalst de bezieler van De Horizon, een school voor buitengewoon onderwijs. "Herman was directeur en enorm geëngageerd om die school tot iets moois uit te bouwen. Hij deed dat vanuit een persoonlijke verbondenheid met de doelgroep: hij had een zoon met een beperking. Hij heeft de school gemaakt tot wat ze is. Herman was flamboyant tot op het eind, en reed nog altijd met de motor, ook al was hij 80. Nu sterft hij door een quadongeval. Hij is overleden zoals hij heeft geleefd. Een avonturier, maar met een groot hart", zegt Marc Cottyn van scholengroep Dender in Aalst.