"Géén ordinaire attractie, wel toeristische meerwaarde voor de stad"

PAARDENMOLEN VAN RUIM 115 JAAR BLIKVANGER AAN VISSERSKAAI

De paardenmolen pronkt nog tot 1 oktober op de Visserskaai.
Benny Proot De paardenmolen pronkt nog tot 1 oktober op de Visserskaai.
Nog tot uiterlijk 1 oktober pronkt op het einde van de Visserskaai een nostalgische paardenmolen. De carrousel werd de afgelopen zeventien jaar gerestaureerd door Bruggeling Wilfried Dagraed. "Dit is géén ordinaire kermisattractie, maar een toeristische meerwaarde voor Oostende", wil schepen Lesaffre benadrukken.

Een week lang werd er gewerkt aan de opbouw van een opvallende paardenmolen, nabij de fietsenstalling op het einde van de Visserskaai en het begin van de Albert I-promenade. Het betreft een mooi exemplaar uit 1900, gebouwd in Wallonië maar nu in het bezit van de Brugse familie Dagraed. Alle authentieke paarden en koetsen zijn aanwezig, de originele stukken werden manueel gestript en opnieuw geschilderd. "We kochten de molen in 1999 en gingen meteen aan de slag om alles rustig en stap voor stap te renoveren", vertelt Wilfried Dagraed. "Vroeger stonden we al met lunaparken op kermissen, maar het is de eerste keer sinds de renovatie dat de paardenmolen toegankelijk is voor het publiek. We zijn fier op het resultaat. In de middenbouw staat nog een prachtig orgel van de broers Decap. Het werkt nog altijd, maar om geen overlast te veroorzaken, zetten we zachtjes een cd op."

Wilfried en Christophe Dagraed op hun carrousel.
Benny Proot Wilfried en Christophe Dagraed op hun carrousel.

Afsluiten met zeilen

De attractie is 15 meter breed. De koperen verlichting is origineel, met matte glazen bollen op de decors van de middenconsole. Opvallend: bovenaan pronken idyllische beelden van Brugge. De uitbaters spelen op veilig en plaatsten een hekken rondom de attractie.


"We zijn bovendien voorbereid op mogelijk slecht weer", pikt zoon Christophe Dagraed in. "We kunnen de paardenmolen afsluiten met zeilen. Naast de attractie lieten we opzettelijk genoeg ruimte om bij stevige wind of zelfs stormweer een oplegger te kunnen oprijden en de wind uit zee af te blokken. Verder houden we een tank van duizend liter water achter de hand om eventueel zeezout of zand af te spoelen. De paardenmolen zal elke week gereinigd worden."


Een enkel ritje kost 3 euro, voor vier ritjes betaal je 10 euro.


"En ouders die veiligheidshalve bij hun kindje willen staan, hoeven niet te betalen", benadrukken vader en zoon Dagraed. Op de eerste dag waren onder andere de leerlingen van Koninklijk Werk Ibis de eerste bezoekers van het rad. Nog enkele tientallen enthousiastelingen volgden later het voorbeeld.

Sfeer van weleer

Schepen Martine Lesaffre (Open VLD) is opgetogen met de komst van de paardenmolen. "De eerste gesprekken met de uitbaters dateren al van vijf of zes jaar terug. We bezochten hun atelier, volgden de restauratie op en overlegden wat de beste plaats zou zijn om de paardenmolen te installeren. Ik ben erg trots: het resultaat mag er zijn en voor de prijs moet je alvast niet laten een ritje te maken."


In 2013 stond er op het Zeeheldenplein, honderd meter verderop, een reuzenrad. Ook al lokte dat veel volk, het botste op protest van buurtbewoners en oppositiepartijen Groen en N-VA. "Ach, kritiek krijg je altijd en overal. Deze paardenmolen is alvast niet zo groot en blokkeert het uitzicht niet. Ik kan niet genoeg herhalen dat deze prachtige carrousel géén ordinaire kermisattractie is. Dit is een toeristische meerwaarde voor Oostende, ademt de sfeer van weleer en doet denken aan soortgelijke paardenmolens in Franse grootsteden."