“Flipperen is meer dan een balletje wegschieten”: negen nationaliteiten verzamelen in Oostende voor nostalgisch caféspel

In Café Westrozebeke verzamelden 78 deelnemers voor een flippertornooi.
Benny Proot In Café Westrozebeke verzamelden 78 deelnemers voor een flippertornooi.
In Café Westrozebeke verzamelden zaterdag 78 deelnemers voor het TSOP flippertornooi. Vijf vrienden, verenigd door hun interesse in pinball en flipperkasten, organiseren het tornooi al voor de tweede keer. “Voor sommige mensen gaat het om nostalgie, toen we op café nog voor pinten speelden. Anderen brengen flipperen naar een hoger niveau.”

In de garage van Matthias Leurs staan verschillende flipperkasten opgesteld. Plaatsgebrek is dan ook een van de grootste uitdagingen voor de vrienden. Samen bezitten ze twaalf flipperkasten, waaronder exemplaren uit de jaren ’50 tot nieuwere modellen. Ze restaureren ze, werken eraan en kunnen er uren op spelen. “De meeste mensen weten niet dat er een volledig spel in de kast zit. Sommige kasten hebben spelregels van enkele bladzijden lang. Die kun je opzoeken, maar het leukste blijft om de kast te spelen en het zelf te ontdekken. Zo ben ik al anderhalf jaar aan het spelen op één spel. Sinds ik met deze hobby bezig ben, speel ik nog amper op de Playstation”, vertelt Matthias.

Hij leerde de flipperwereld kennen via zijn vader. “Er zijn dan ook twee categorieën mensen die pinball spelen. De ene zijn nostalgische mensen, zoals ik, die het nog kennen van op café, toen we nog voor pinten speelden. De andere zijn jongeren die flipperen naar een hoger niveau brengen”, legt Vic Houtteman uit Heist uit.

De winnaar krijgt deze flipperkast.
Benny Proot De winnaar krijgt deze flipperkast.

Internationale tornooien

Met hun flippertornooi verzamelen de initiatiefnemers negen verschillende nationaliteiten in Oostende. “Het is een kleine gemeenschap. Iedereen die zich verdiept in pinball komt al snel op het flipperforum terecht. Hier worden kasten te koop aangeboden, maar worden ook informatie uitgewisseld en wedstrijden aangekondigd. Wij gaan ook regelmatig naar internationale wedstrijden. We zijn al in Kopenhagen, Italië, Duitsland, Polen, Hongarije en Roemenië geweest voor wedstrijden. In België zijn er maar zeshonderd geregistreerde spelers.” Net als bij tennis is er ook een ranking, per land en wereldwijd. “De wedstrijd telt mee voor de ranking, maar ons grootste doel is er een leuke dag van te maken en onze hobby in de kijker te zetten. Er is ook een tombola met als prijs een flipperkast”, vertelt Matthias. 

In tegenstelling tot computerspelletjes brengt deze hobby mensen nog echt samen. Vrienden van mijn kinderen komen geregeld langs om te flipperen

Vic Houtteman

Sociaal

Flipperen is dan ook een sociaal gebeuren. “In tegenstelling tot computerspelletjes brengt deze hobby mensen nog echt samen. Bij mij thuis heb ik een gameroom en vaak komen vrienden van mijn kinderen langs om te spelen. Dat is een van de mooie dingen aan het flipperen”, vindt Vic.

Het tornooi zat dit jaar in vijf uur volzet. Volgend jaar willen de initiatiefnemers graag uitbreiden naar 120 deelnemers.

Benny Proot1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • marie-claire de bosscher

    fascinerend, heb het altijd graag gespeeld, en mijn droom is om te zien hoe het er vanbinnen uitziet en hoe het gemaakt wordt...