'Flipper' zwemt mee met schip De Wandelaar

De tuimelaar zwemt voor vaartuig De Wandelaar.
Foto Kos De tuimelaar zwemt voor vaartuig De Wandelaar.
De bemanning van loodsvaartuig De Wandelaar vertoefde drie weken in het gezelschap van een dolfijn. Het gaat om een 'tuimelaar', een grijskleurige dolfijnsoort die dankzij de televisieserie 'Flipper' en zijn gevangenschap in dolfinaria het meest bekend is bij het grote publiek.

De bemanning van De Wandelaar, een drijvend dispatch centrum voor loodsen, was onder de indruk van de tuimelaar. "Na een tijdje zagen we de dolfijn dagelijks. De tuimelaar bleef altijd rond ons vaartuig. Hij surfte mee op onze boeggolven en sprong uit het water. Al snel zagen we onze persoonlijk dolfijn al ons huisdier. Nu hebben we het dier al even niet meer gespot. Ik denk dat de dolfijn andere oorden en warmer water heeft opgezocht. We gaan hem missen. Het is nu wachten op een nieuw huisdier", lacht gezagvoerder Dirk Van Akelyen.

Zeldzaam

"Het gebeurt niet vaak dat een tuimelaar hier opduikt", vertelt Karen Rappé van het Vlaams Instituut voor de Zee.


"De Noordzee ligt aan de noordgrens van het verspreidingsgebied. Een dolfijnachtige zoals de bruinvis duikt vaker op voor onze kust. Tuimelaars zijn sociale dieren die meestal in groepen met zo'n 5 à 20 individuen gezien worden. Heel uitzonderlijk blijven solitaire tuimelaars gedurende een langere periode op dezelfde plaats. In 2008 werd er wel ter hoogte van Nieuwpoort gedurende enkele weken een tuimelaar waargenomen die ook actief de nabijheid van schepen opzocht."


(KPK)