"Els blijft in onze gedachten"

ZORGHUIS HERDENKT OPRICHTSTER DIE VIJF JAAR GELEDEN AAN KANKER OVERLEED

Voorzitter Johan Valcke voor de nieuwe stek van het Zorghuis aan de Pater Pirelaan.
LBB Voorzitter Johan Valcke voor de nieuwe stek van het Zorghuis aan de Pater Pirelaan.
Het Zorghuis verhuist naar de overkant van de straat in de Pater Pirelaan. In het huis worden mensen opgevangen die het gevecht tegen kanker door omstandigheden alleen moeten voeren, net als initiatiefneemster Els Cappelle destijds. "Op 11 maart organiseren we een opendeurdag in het nieuwe gebouw. Omdat het dan ook vijf jaar geleden is dat Els stierf, dopen we de dag om tot 'Els Maart Dag'", klinkt het.

Het Zorghuis werd opgericht door Els Cappelle, een mevrouw die in Oostende, en zeker in het Zorghuis, niet snel zal worden vergeten. Ze was zelf alleenstaande mama met een zoon, toen ze getroffen werd door borstkanker. Ze ondervond wat het was om te vechten tegen de ziekte, terwijl er niemand was om voor haar te zorgen en besloot dat ze daarop een antwoord wou bieden. Via het Zorghuis wordt haar wens nog altijd verdergezet dankzij een gedreven ploeg met aan het roer voorzitter Johan Valcke. "In maart 2010 zijn de eerste mensen toegekomen en ondertussen hebben we de doelgroep zelfs iets verruimd. Zo kan het zijn dat mensen technisch gezien niet alleenstaand zijn, maar dat de echtgenoot niet in staat is om de nodige ondersteuning te bieden of dat de kinderen te ver weg wonen om een handje toe te steken. We willen ook voor die mensen een 'bijna-als-thuis-huis' zijn. Wij bieden geen medische verzorging. Mensen kunnen hier komen om na hun behandeling tot rust te komen. Ons team van 35 vrijwilligers staat dag en nacht klaar om kleine huishoudelijke taken uit te voeren, maar vooral om veel te luisteren", vertelt Johan Valcke.

Els Cappelle was de initiatiefneemster van het Zorghuis.
LBB Els Cappelle was de initiatiefneemster van het Zorghuis.

Verhuis naar overkant

Het Zorghuis verhuist naar de overkant in de Pater Pirelaan. "Momenteel zitten we wat krap behuisd, met bijvoorbeeld maar één toilet voor zowel gasten, vrijwilligers als onze drie coördinatoren. Nu kunnen we een aparte kamer voorzien waar de nachtvrijwilligers kunnen slapen. Iedereen zal zijn eigen sanitaire voorzieningen hebben en we hebben ook meer ruimte. Dit is onder meer mogelijk dankzij de steun van Kom op tegen Kanker. Op 11 en 12 maart tussen 14 en 18 uur organiseren we 'open Zorghuisdagen', zodat iedereen kennis kan maken met het nieuwe Zorghuis. Omdat het op 11 maart ook vijf jaar geleden is dat Els overleden is, dopen we deze dag om tot 'Els Maart dag'. Els blijft voor altijd in onze gedachten", vertelt de voorzitter.

Verschil maken

Vorig jaar waren er 472 overnachtingen in de drie kamers van het Zorghuis. Dat ging over 50 opnames van 20 gasten. Mensen komen soms drie tot vier keer terug als het nodig blijkt. "Ons grote probleem is dat we nog altijd niet genoeg gekend zijn. Ziekenhuizen waar mensen hun behandeling krijgen, hebben nog te weinig de reflex om patiënten naar hier te sturen. We merken nochtans dat we voor veel mensen echt wel een verschil kunnen maken."


Iedereen is welkom op de 'open Zorghuisdagen', inschrijven kan via mail naar openhuis@zorghuisoostende.be.