"Dit boek leert je wat autisme is"

LERARES (42) SCHRIJFT VERHAAL OVER VRIENDSCHAP TUSSEN ROBOT EN MEISJE

De 15-jarige Mara uit Oostende was de basis voor Mira, het hoofdpersonage in het boek. In het boek helpt de Oostendse robot Zora het meisje de wereld beter begrijpen.
Baert Marc De 15-jarige Mara uit Oostende was de basis voor Mira, het hoofdpersonage in het boek. In het boek helpt de Oostendse robot Zora het meisje de wereld beter begrijpen.
In het kinderboek 'Zora en Mira' krijgt een meisje met autisme steun uit onverwachte hoek. De Oostendse robot Zora helpt haar de wereld beter te begrijpen. Auteur en lerares Anja Cocquyt (42) baseerde het personage van Mira op de 15-jarige Mara uit Oostende. "Ik ben blij dat mensen nu beter kunnen begrijpen wat autisme is", zegt Mara.

Anja Cocquyt, mama van Sam (12) en Lies (13), heeft met 'Zora en Mira' niet haar eerste boek geschreven. Met 'Een genie met dyslexie' baseerde ze al eens een verhaal op een van haar leerlingen. Na een gesprek met Tommy Deblieck, een van de zaakvoerder van ZoraBots, rijpte een idee voor een nieuwe boek.


"Ik had al veel opgezocht over autisme, want ik heb al eens leerlingen met autisme in mijn klas gehad. Tussen pot en pint sprak ik met Tommy over de interactie tussen robots en kinderen met autisme. Robots interesseren me op zich niet zo veel, maar dit vond ik wel boeiend. Op mijn jaarlijkse schrijfreis met een schrijverscollectief uit Gent ben ik aan het verhaal begonnen. Ik ben ook met Mara gaan praten. Ze heeft autisme en was toen 13 jaar. Ze vond het vooral moeilijk om op school bij een groepje kinderen te gaan staan. Misschien kon de robot haar daarbij helpen? Dat komt ook in het boek. Het personage Mira neemt Zora mee naar school, maar dat loopt fout af. Zora zet haar bij een groep kinderen die haar uitlachen." Uiteindelijk groeit er een vriendschap tussen het meisje en de robot. Ook Tommy kreeg een rol in het boek: het is bij buurman Tommie dat Mira haar robot leert kennen. Hij programmeert Zora tot ze de ideale begeleider is.

Benny Proot

Begrip

Zora en Mira is niet enkel een leuk leesboek, het boek geeft een inzicht in het leven van iemand met autisme. Ook Mara, nu 15 jaar oud, herkent zichzelf in het personage Mira. "Het boek heeft voor mij een positieve boodschap. Het aan wat ik al allemaal bereikt heb. Nu kunnen mensen ook beter begrijpen wat het is om met autisme te leven. Ik kreeg van een vriendin die een broertje heeft met autisme al te horen dat ze nu begrijpt wat er in zijn hoofd omgaat. Mijn psychologe heeft mij ook al verteld dat ze veel kinderen met autisme het boekje laat lezen." Mara had zelf nog geen contact met Zora. "Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat die robot in het echt allemaal kan", lacht ze.

Volgende boek

Na 17 jaar in het tweede leerjaar staat Anja nu in de OKAN-klas voor anderstalige leerlingen in Petrus en Paulus West. "Na al die jaren had ik nood aan verandering. Het is een leuke nieuwe uitdaging. Het bracht me ook opnieuw op een idee voor een nieuw boek. Ik zou graag iets schrijven over een Syrisch kindje. Ik hoor zoveel verhalen van mijn leerlingen." Anja blijft ook schrijven en de jaarlijkse schrijfreis is daarbij een ideaal startpunt. "Ik kon vroeger geen verhaal afmaken. Dankzij de lessen creatief schrijven heb ik enorm veel bijgeleerd over de technische kant van verhalen."


Het boek is al een tijdje verkrijgbaar, maar werd nu officieel gelanceerd. "Het is heel spannend. ik ben blij, maar ook nieuwsgierig. Hoe zullen de lezers erop reageren?" De illustraties in het boek zijn van Pieter Fannes. Het boek is uitgegeven bij het Davidsfonds en kost 15,99 euro.