"Die balustrade hoeft echt niet"

BURGEMEESTER VINDT HEKWERK AAN VISSERSKAAI GEEN GOEDE ZAAK

De nieuwe balustrade zou de veiligheid op de Visserskaai moeten verhogen.
Benny Proot De nieuwe balustrade zou de veiligheid op de Visserskaai moeten verhogen.
De nieuwe balustrade langs de Visserskaai zorgt voor ophef. "Voor ons was dit absoluut niet nodig", zegt een ontevreden burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a). Ook de vissers zijn misnoegd, omdat laden en lossen heel wat moeilijker wordt. Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) zegt dat de balustrade de veiligheid moet garanderen.

MDK plaatst tussen de Vistrap en de toegang tot de yachtclub een balustrade van ongeveer een meter hoog. Hiermee wil het agentschap de veiligheid van de Visserskaai verbeteren. "De beslissing werd al twee jaar geleden genomen, maar de werken liepen vertraging op omdat de toenmalige aannemer failliet ging", vertelt Jacques D'havé van MDK. Is er dan een veiligheidsprobleem langs de kaai? "Er zijn gelukkig nog geen doden gevallen, maar er zijn wel degelijk enkele incidenten geweest met mensen die in het water belandden. Straks is er opnieuw het evenement Oostende Voor Anker, stel je voor dat iemand teveel gedronken heeft en in het water valt", stelt D'havé. Nochtans is de Visserskaai vrij breed en staat er ook een muurtje op verschillende plaatsen. "En toch gaan mensen makkelijk langs de andere kant van het muurtje lopen. Kijk, de balustrade is er gekomen in overleg met de stad en er waren ook gesprekken met de reders."


Burgemeester Vandecasteele is niet gelukkig met de komst van de balustrade. "We hebben jaren geleden vergaderd met de mensen van MDK en lieten verstaan dat we geen voorstander waren van een balustrade. Voor ons was dit absoluut niet nodig. De kaai ligt er al jaar en dag zonder balustrade en sinds ik burgemeester ben is er nooit een ernstig incident geweest, op een enkel geval na. Stel dat iemand met zijn fiets uitglijdt en met zijn hoofd tegen de balustrade valt, dan zit je ook met een probleem." De Visserskaai valt overigens onder de bevoegdheid van het Vlaams gewest en niet onder die van de stad.

Timmy Van Assche

Boze vissers

De Oostendse vissers zijn op zijn zachtst gezegd misnoegd. "De omheining kwam er van de ene dag op de andere", zucht schipper Luc Bogaert. "Er is helemaal geen overleg geweest, we wisten van niks. Ik loop al op de kaai rond van toen ik nog een pamper droeg. Op een dronkaard na is hier nooit iemand in het water gevallen." De vissers klagen dat er amper nog ruimte is om hun bakken verse vis uit te laden, omdat de omheining te dicht bij de rand staat.


"De vissers hoeven alleen maar een ketting los te maken en ze kunnen de balustrade passeren. Absoluut geen probleem", stelt D'havé. "Geen probleem? Dit is voor ons gevaarlijk. Op zo'n kleine ruimte kunnen we niet laden en lossen", countert Bogaert meteen. Burgemeester Vandecasteele is daarover duidelijk. "Als er voor de vissers daadwerkelijk een probleem is, zal ik dat aankaarten bij de Vlaamse minister."