"Deze man is ziek: de gevangenis zal niet helpen"

Man die tankstation inreed en dode maakte, in beroep tegen celstraf

G.W. reed in januari dronken het tankstation van Drongen binnen. Een Nederlandse man kwam daarbij om het leven.
DJG G.W. reed in januari dronken het tankstation van Drongen binnen. Een Nederlandse man kwam daarbij om het leven.
G.W. (55), de Oostendse verkoper die in januari dronken het tankstation van Drongen binnenreed en daarbij een Nederlandse man doodde, vraagt aan de beroepspolitierechtbank om zijn celstraf te herzien. "Mijn cliënt is alcoholverslaafd: dat is een ziekte", pleitte zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge.

Het vonnis in eerste aanleg was bijzonder scherp verwoord. “Het slachtoffer ‘stierf’ niet in het verkeer, hij werd gedood in het verkeer", klonk het. Chauffeur W. werd veroordeeld tot vier jaar cel en 4.000 euro boete. Hij kreeg ook een levenslang rijverbod.

De zakenman had op 22 januari met heel wat glazen cava de verkoop van een keuken gevierd. Bij zijn rit van de kust richting Ranst stopte hij aan het tankstation in Drongen op de E40. Daar miste de man zich van pedaal, en vloog hij het tankstation in. Een Nederlandse man (67) kwam om het leven. Het leek de dronken chauffeur niet te deren: hij stapte uit de auto, urineerde tegen de shop en rookte een sigaret. Van zijn dronken rit herinnert hij zich niets meer.

Ziekte

W. werd al meermaals betrapt met alcohol achter het stuur. In 2015 pleegde hij nog vluchtmisdrijf na een ongeval. Toen had hij 2,64 promille in zijn bloed. 

"Deze man is ziek", pleitte advocaat Walter Van Steenbrugge dinsdagmiddag. "Een hooggeplaatste dokter onderzocht hem uitvoerig en stelde vast dat hij alcoholafhankelijk is. Onderzoek wees al uit dat zo iemand opsluiten, averechtse effecten heeft. Hij zal enkel recidiveren. Ik vrees dat de eerste rechter zich te veel heeft laten leiden door de publieke opinie." Van Steenbrugge wil een intensieve begeleiding voor de problematieken van zijn cliënt, geen celstraf. Hij hekelde ook de te nauwe focus op repressie en gevangenisstraffen. Het parket is niet overtuigd en vraagt vijf jaar opsluiting.

Advocaat Walter Van Steenbrugge.
belga Advocaat Walter Van Steenbrugge.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.