"De hele buurt vol miniventjes: zou dát niet mooi zijn?"

STREEKPRODUCTEN DESCHILDRE WIL TREND ZETTEN IN BELLE EPOQUEWIJK

Links zie je de klanten, rechts de uitbaters van Streekproducten Deschildre, slagersschorten inbegrepen.
Benny Proot Links zie je de klanten, rechts de uitbaters van Streekproducten Deschildre, slagersschorten inbegrepen.
In de gevel van Streekproducten Deschildre zitten miniatuurventjes verstopt. "Als je als passant die figuurtjes ziet, krijg je een beeld van wie er achter de gevel schuilt", zegt kunstenares Mieke Drossaert. Winkeluitbater Willy Deschildre heeft nog een beter idee. "Zou het niet mooi zijn om dit in de hele Belle Epoquewijk te introduceren?"

 


Eerder dit jaar opende in de Vismijnlaan, op Oosteroever, Streekproducten Deschildre. Zoon Karel en vader Willy Deschildre presenteren in een knap kader lekkere Belgische streekproducten, zoals bier, wijn, koekjes, koffie en vleesbereidingen. En op de gevel, vlak aan de ingang, zie je miniatuurfiguurtjes van nauwelijks één tot twee centimeter groot. "De meeste mensen wandelen er direct voorbij", lachen Karel en Willy. "Het is evenwel een leuk extraatje. De figuurtjes aan de ene kant stellen de klanten, toeristen, passanten,... voor. En de ventjes aan de andere kant zijn wij. Wie goed kijkt, ziet de kenmerkende bruine slagersschort." Willy, drijvende kracht binnen de handelaarsbond van de Belle Epoquewijk in het stadscentrum, hoopt dit project te kunnen uitbreiden. "Zou het niet mooi zijn om dit in de Belle Epoquewijk te introduceren? Het zet de wijk, haar handelaars en bewoners origineel in de kijker."

Vader Willy en zoon Karel Deschildre aan de ingang.
Benny Proot Vader Willy en zoon Karel Deschildre aan de ingang.

Modelbouw

De figuurtjes zijn van de hand van veelzijdig kunstenares Mieke Drossaert, die zelf aan de rand van de Belle Epoquewijk woont. Eerder maakte ze opvallende personages, 'Colour Full People', via allerlei technieken: van schilderen op canvas en glas, over weven en tuften, tot zelfs in beton. "Mijn werk was wel te zien tijdens opendeurdagen en expo's, maar met mijn miniaturen treed ik nu helemaal naar buiten. Ik noem het nieuwe project 'TINY'. Het betekent 'klein' in het Engels, maar staat ook voor 'Tiny Intervention Near You', 'kleine tussenkomst bij u'. Alles staat nog in zijn kinderschoenen, hoor. Maar met deze kleine interacties wil ik verrassen, reacties ontlokken. De figuurtjes komen uit de modelbouwwereld. Ik beschilder ze met penselen die amper een of twee haartjes tellen. Het is echt precisiewerk. Ja, ik weet dat er eerder al andere kunstenaars projecten met miniatuurfiguurtjes hebben gedaan, zoals het zetten van ventjes met een borstel bij een sigarettenpeuk of een blikje op straat. Maar dit is toch anders. Mijn figuurtjes op de gevel stellen de mensen voor die achter de gevel schuilen: bewoners of handelaars. Het kan helpen om onverschilligheid weg te werken."


Toerisme Oostende is alvast op de hoogte van het initiatief en misschien wordt het wel groter uitgewerkt. "We zien wel wat er van komt, maar ik zou me niet noodzakelijk willen beperken tot alleen maar de Belle Epoquewijk", zegt Mieke. "En nog liever zou ik hebben dat mensen zelf op zoektocht gaan naar de 'tiny people', zonder stadsplan of legende. Dat vergroot het verrassingseffect, toch?" Meer info: www.miekedrossaert.com.

Mieke Drossaert, kunstenares
Benny Proot Mieke Drossaert, kunstenares