"Cultuurverschillen hebben zeker een rol gespeeld"

ADVOCAAT VERWIJST IN PLEIDOOI NAAR IRAKESE AFKOMST VAN MEERDERJARIGE DADER

Het artikel dat op 4 februari 2016 op pagina 1 van deze krant verscheen, lokte heel wat verontwaardigde reacties uit.
HLN Het artikel dat op 4 februari 2016 op pagina 1 van deze krant verscheen, lokte heel wat verontwaardigde reacties uit.
De vier meerderjarigen die vorig jaar deelnamen aan de groepsverkrachting van een 17-jarig meisje uit Oostende riskeren tot vijf jaar cel. Twee minderjarigen verschenen al voor de jeugdrechter, een derde wordt later nog als volwassene berecht. "Naast alcohol hebben ook cultuurverschillen zeker een rol gespeeld. In Irak heeft men andere opvattingen over de man/vrouw-verhouding", zegt de advocate van Karrar A. (20), die samen met de advocaten van de andere beklaagden sprak over 'een uit de hand gelopen feestje'. Het slachtoffer zelf was niet aanwezig op de zitting.

De debatten rond de choquerende groepsverkrachting van een 17-jarig meisje uit Oostende vonden gisteren bijna twee uur lang plaats achter gesloten deuren in de Brugse rechtbank. Het slachtoffer zelf was niet aanwezig, haar ouders wel. "We willen haar zoveel mogelijk beschermen", verduidelijkt haar advocate Dominique Feys. "Haar ouders willen hun dochter een zo rustig mogelijk leven bezorgen. Ondanks de verschrikkelijke feiten gaat het redelijk goed met haar. Toch wordt ze nog steeds geconfronteerd met wat haar vorig jaar overkomen is."


De feiten vonden in november 2015 plaats in het kelderappartement van een van de daders in Oostende. Het meisje was die avond iets gaan drinken met haar vriend, een minderjarige van Irakese afkomst, in een jeugdhuis in Oostende. Daar ontmoetten ze de zes andere mannen en jongens, van wie de jongste amper 14 jaar oud was. Er werd stevig gedronken, waarna het feestje verdergezet werd in het kelderappartement. Op een bepaald moment raakte het slachtoffer bewusteloos, waarna ze door de aanwezige mannen brutaal verkracht werd. De feiten kwamen pas in februari dit jaar aan het licht, toen de 14-jarige dader op de speelplaats van de Petrus en Paulus Campus West in Oostende liep te pochen met een foto op zijn gsm. Daarop stond hij te pronken in legeruniform en met een machinegeweer in de hand. De directeur van de school verwittigde meteen de politie. Bij het onderzoek botsten de speurders in de gsm op een video van de groepsverkrachting. Samen met zes andere mannen van Irakese afkomst kwam de jongen in beeld rond het weerloze meisje.


Het gerecht kon de zeven betrokkenen snel identificeren. Het ging om Karrar A. (20), die vorig jaar nog bij de provinciale U21 van KV Oostende speelde, maar daar wegens disciplinaire redenen werd buitengezet, zijn twee minderjarige broers, zijn neef Mohamed M. (20), het zelfverklaarde model Yasser J. (20), de 25-jarige Irakees Mohamed A., die pas sinds juli in ons land was, en een derde minderjarige.

Straf met uitstel?

Alleen de vier meerderjarigen verschenen gisterenmorgen voor de strafrechter en betuigden daar hun spijt aan de familie van het meisje. Twee van de minderjarigen kregen intussen al maatregelen opgelegd door de jeugdrechter, de derde werd uit handen gegeven en wordt later berecht als volwassene. Het openbaar ministerie vorderde voor de eerste drie meerderjarigen vijf jaar cel. Voor Mohamed A. werd vier jaar gevraagd, omdat hij niet zou deelgenomen hebben aan de verkrachting zelf. Zijn advocaat vroeg de vrijspraak.


De advocaten van de andere beklaagden vroegen de rechter om hun cliënten een straf met uitstel op te leggen. Zij bestempelden de feiten als 'een uit de hand gelopen feestje' en haalden overmatig alcoholgebruik en cultuurverschillen aan als mogelijke oorzaken. "Deze zaak is verwerpelijk. Laat daar geen twijfel over bestaan", zegt Nina Van Eeckhaut, die optrad voor Karrar A. "Maar dat cultuurverschillen een rol hebben gespeeld, daar kan je niet om heen. In Irak heeft men andere opvattingen over de man/vrouw-verhoudingen en dat is een van de verklaringen voor deze feiten. Die andere opvattingen mogen echter absoluut geen excuus zijn. Ik denk dat mijn cliënt, net als de andere beklaagden, intussen begrepen heeft dat je een meisje bij ons zo niet behandelt."

Yasser J. vervult af en toe opdrachten als model.
Siebe De Voogt Yasser J. vervult af en toe opdrachten als model.

"Geen excuus"

De pleidooien van de verdediging zetten na de zitting kwaad bloed bij de burgerlijke partij. "Stellen dat het puur ging om 'een uit de hand gelopen feestje' is te gemakkelijk", vindt meester Feys. "Een gewoon feestje kan nooit dergelijke gevolgen hebben. De beklaagden spraken onder elkaar af dat er moest gezorgd worden voor meisjes die avond. Mijn cliënte was er toevallig het ene meisje. Ze zou op de schoot van een van de mannen zijn gaan zitten en zogezegd een verkeerde indruk gegeven hebben. Dat is het typische gedrag van verkrachters: de schuld naar iemand anders doorschuiven. Dat culturele verschillen een rol zouden hebben gespeeld of dat er alcohol in het spel was, maakt niet uit."


De ouders en het meisje vorderden nog geen concrete schadevergoeding, maar vroegen de rechters een deskundige aan te stellen.


Vonnis op 7 november.