'Crossing Music' wint Koningin Mathildeprijs

OOSTENDS MUZIEKPROJECT BRENGT JONGE NIEUWKOMERS SAMEN

De koningin, omringd door Watermusic vzw. Links: Toon Beelaerts, Dirk Lievens en diens zoon Florian. Rechts: Dirks andere zoon Johannes en de jonge muzikant Kamiel Put.
Baert De koningin, omringd door Watermusic vzw. Links: Toon Beelaerts, Dirk Lievens en diens zoon Florian. Rechts: Dirks andere zoon Johannes en de jonge muzikant Kamiel Put.
'Crossing Music' heeft de Koningin Mathildeprijs gewonnen, goed voor  10.000 euro. Het project van de Oostendse vereniging Watermusic brengt kinderen met verschillende nationaliteiten samen om muziek te maken. In het voorjaar van 2018 komen er een concertreeks en een cd.

De vzw Watermusic bestaat al zo'n vijftien jaar en organiseert verschillende muzikale activiteiten en stages, zoals de Strijkersdagen in De Grote Post, Kinderen Zingen en de Musiceerdagen. Watermusic is ook de stuwende kracht achter het Jeugdorkest West-Vlaanderen. Alles samen bereikt de vzw enkele honderden kinderen. Watermusic draait vooral op vrijwillige krachten, maar werkt wel samen met professionele kunstenaars. Het nieuwste project van de vzw heet Crossing Music. Het project geeft kinderen van verschillende nationaliteiten de kans om samen muzikaal aan de slag te gaan met kinderliedjes uit hun eigen cultuur.

Stuur liedje via gsm

"Hoe lang de kinderen al in het land zijn, speelt geen rol", vertelt dirigent en artistiek leider Dirk Lievens van Watermusic. "We benaderen basisscholen en opvangcentra om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Deelnemers kunnen met een smartphone een liedje opnemen en doorsturen naar crossingmusicbelgium@gmail.com. Op het eind stellen wij een lijst liedjes samen. Het doel is om in het voorjaar van 2018 concerten te geven in Oostende, Roeselare, Kortrijk en Brugge. We weten nu nog niet hoeveel kinderen we precies zullen bereiken, maar voelen wel een groot enthousiasme. Dit project kan zeker een grotere verbondenheid teweegbrengen." In het najaar van 2018 zou zelfs een album en liedjesboek op de markt moeten komen. "In het boek zetten kunstenaars de liedjes om in beelden", zegt Lievens.


Watermusic krijgt 10.000 euro van het Koningin Mathildefonds. Dat fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en ondersteunt al sinds 2000 projecten rond kwetsbare jongeren. De jury was vooral vol lof over de eenvoud en de toegankelijkheid van Crossing Music. "Het culturele aspect versterkt de ontmoeting en interactie tussen de jongeren. Kinderen die net in België zijn aangekomen, kunnen op die manier snel vrienden maken", aldus de jury. Koningin Mathilde reikte zelf de prijs uit. Onder meer Johannes en Floris, zonen van artistiek leider Dirk Lievens, en medewerker Toon Beelaerts namen de prijs in ontvangst. "Héél mooie reclame", beseft Dirk. "Dit is een opsteker voor de jongeren en onze vrijwilligers. Dankzij deze prijs kunnen we extra partners voor ons project winnen en meer professionele steun binnenrijven."


Meer info via de website www.jowest.org/crossing-music-2018