"Café is zelfs begrip in Cuba en Brazilië"

PASCAL 'PASSE' DEVRIENDT STAAT 25 JAAR IN MUZIEKCAFÉ TWILIGHT

Wendy Coucke en Pascal Devriendt vieren 25 jaar Twilight.
Foto Proot Wendy Coucke en Pascal Devriendt vieren 25 jaar Twilight.
Muziekcafé Twilight, in de Langestraat, viert feest. Pascal Devriendt, bekend als Passe, staat er liefst 25 jaar achter de toog, zijn echtgenoot Wendy Coucke 20 jaar. Verrassend genoeg is het iconische café niet alleen bekend in Oostende. "In Cuba en Brazilië is Twilight uitgegroeid tot een begrip", vertelt Passe.

Het alternatieve muziekcafé Twilight zet zaterdagavond hapjes en veel drankjes klaar om de klanten te verwennen. Enerzijds staat Passe er 25 jaar achter de toog, zijn eega Wendy 20 jaar. Het café zelf bestaat ook zowat een kwarteeuw. "Voor ik de zaak overnam, speelde ik hier al plaatjes als dj. Ik ben er simpelweg ingerold. Al vrij snel stond ook mijn vrouw Wendy me bij. Samen hebben we een ongelooflijk parcours afgelegd."


Twilight is al vanaf het begin een erkende supportersclub van KV Oostende en het decor voor optredens. "We zijn een van de eerste die lokale bands podiumervaring lieten opdoen. De jeugd moet je kansen geven. We zijn ook bekend voor onze bierbekers van anderhalve liter en rijkelijk gevulde verjaardagscocktails. Al twintig jaar is dit de thuishaven van de Oostendse studentenclub Kouter. De leden vieren op zaterdag 20 oktober hun verjaardag. Kortom: we geven de uitgaansbuurt mee kleur en zijn daar erg fier op. Weet je, dankzij de Braziliaanse drummer en bandmanager Alex Brito hebben we een grote aanhang in Sao Paulo, Brazilië. Veel bands van daar kennen ons café en willen hier optreden. De laatste jaren traden hier zowat zestig Braziliaanse bands op. Ook in Cuba is Twilight een begrip. We trekken er elk jaar op vakantie en hebben er vrienden. Vorig jaar organiseerden we een inzamelactie ten voordele van de slachtoffers van orkaan Irma." Het koppel wil nog minstens vijf jaar Twilight voortzetten.

Positief uitgaan

Doorheen de jaren zag Passe de uitgaansbuurt veranderen. "Toen in 2004 het complex Nieuw Helmond werd gebouwd, verdwenen veel sfeervolle cafés. Maar eerlijk, schepen Krista Claeys (CD&V) leverde de afgelopen jaren prima werk om positief uitgaan terug op de kaart te zetten. Denk maar aan events als Summer en Winter Kick-off en de campagne Tis Gank. CD&V en Stadslijst willen op de hoek van de Madrid- en Langestraat een pleintje inrichten om nog meer beleving te creëren. Een leuk idee."


Passe is zelf kandidaat bij CD&V, maar in het café hangen geen verkiezingsaffiches. "Ik wil niemand mijn kandidatuur opdringen. Hier komen klanten met verschillende overtuigingen. Gelukkig maar. Veel horeca-uitbaters uit de buurt zijn kieskandidaat, zoals bij Open Vld, Stadslijst en N-VA. Het is goed dat we bij verschillende partijen opkomen. Het zorgt voor een uitwisseling van uiteenlopende ideeën. Zelf pleit ik voor meer repetitieruimtes voor muziekgroepen, bij voorkeur in het gebouw Entrepot in de Slijkensesteenweg."