"Balustrade neemt charme kaai weg"

TOERISTEN JUICHEN HEKWERK TOE, OOSTENDENAARS ZIJN TEGEN

De balustrade aan de Visserskaai lokt gemengde reacties uit.
Foto Proot De balustrade aan de Visserskaai lokt gemengde reacties uit.
De reacties over de leuning langs de Visserskaai blijven verdeeld. Toeristen laten zich positief uit, Oostendenaars blijven sceptisch. "Er is nog nooit een incident geweest. Waarom is zo'n balustrade dan nodig?", klinkt het.

Nu het toeristische seizoen écht op gang is gekomen, is de kaai een van de meest gefotografeerde plekjes van Oostende. Halverwege mei begon het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, kortweg MDK, met de plaatsing van het hekwerk van een meter hoog. De bedoeling was, en is nog altijd, om de veiligheid van passanten op de kaai te waarborgen. Burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) stelde toen dat "dit voor de stad absoluut niet nodig" was. "De kaai ligt er al jaar en dag zonder balustrade en sinds ik burgemeester ben, is er nooit een ernstig incident geweest."

Oostende tegen

Ook vandaag nog blijven de meeste Oostendenaars gekant tegen het project. "Ik vind dit vreselijk lelijk", zegt de 48-jarige Patrick. "De charme van de kaai lijkt me ver weg. De aannemer heeft zich heel hard gehaast om die balustrade klaar te hebben voor Oostende Voor Anker, maar slaagde er niet in. Een tijd lang waren de metalen staven ingepakt met rubber, zodat passanten zich niet kunnen kwetsen. Triestig. Er is, zoals de burgemeester zegt, nooit een incident geweest, dus waarom moet je dit dan installeren?" Rosa Neyt, al een eind in de zeventig, is de leuning ook liever kwijt dan rijk. "Heel vroeger had je de oude witte balustrade, maar dat stoorde niemand. Uiteindelijk was er tientallen jaren niks en dat kenmerkte de kaai volledig. Voor zover ik weet, is er nooit iets gebeurd en dan plaatst men zo'n overdreven groot hekken. Neen, niks voor mij."

Toeristen pro

Er wandelen en fietsen heel wat toeristen op de kaai, turend naar de vele bootjes in het dok. De mening van de vakantiegangers is duidelijk: de balustrade is een goed idee. "We hebben de situatie zonder leuning nog gekend, maar vinden dit toch veiliger", stellen Bert en Liliane Vanroose uit Aarschot. "Stel je voor dat je iets gedronken hebt en in het water sukkelt." Opa Pierre Delplanqe uit Calais is met zijn familie en kleinkinderen op stap. "Dit initiatief zorgt ervoor dat kinderen niet in het water terecht komen. Dat de balustrade niet mooi is? Veiligheid gaat boven alles."


Emiel Buschamn en zijn vrouw Bertha uit Antwerpen maken op hun oude dag een ommetje langs de kaai. "Mooi of niet, mensen kunnen nogal klagen over pietlulligheden. Natuurlijk heeft de kaai nog charme met die balustrade. Het is veilig én je kan er als oudere mens nog eens op leunen ook."


Monique en Patrick Delafontaine uit Antwerpen zijn dezelfde mening aangedaan. "Het ziet er wel praktisch en veilig uit. Als je écht absurd sceptisch wil zijn, zou je kunnen stellen dat de balustrade het zicht op de bootjes wegneemt. Maar dat is hetzelfde als tegen windmolens op zee zijn, omwille van het zicht. Flauwekul, dus."