"Alle beslissingen samen genomen"

BOUW COHOUSING BOLDERSHOF START VOLGEND JAAR

Zo moet het Boldershof er uitzien: met veel groen en veel speelruimte.
Foto RV Zo moet het Boldershof er uitzien: met veel groen en veel speelruimte.
Bram Sercu en Luca Lenoir hebben in een jaar genoeg geïnteresseerden gevonden om mee te stappen in het cohousingproject rond de oude Boldershoeve in Stene. Twaalf van de achttien woningen zijn al verkocht. Het wordt een mix tussen oudere mensen en jonge gezinnen.

Het cohousingproject Boldershof in Stene, met een domein van 2,2 hectare, grenst aan de polders en aan een stuk land waar Oostende een stadslandbouwproject zal uitbouwen. Oostendenaars Bram Sercu en Luca Lenoir lanceerden een jaar geleden het idee voor het project. Ondertussen vonden ze niet alleen genoeg medebewoners, ze tekenden samen ook de plannen uit voor de individuele woningen en de gemeenschappelijke delen. "Elk gezin heeft zijn eigen woning. Het is belangrijk dat iedereen alle voorzieningen heeft, zoals een keuken en woonkamer, maar daarnaast is er ook een grote gemeenschappelijke ruimte. Zo kun je ook plaats besparen in de privéruimte. Zo komt er een wasruimte met drie wasmachines voor iedereen in plaats van iedereen zijn eigen wasmachine. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes, zoals een keuken, sauna, werkatelier, muziekkamer, logeerkamers en speelruimte voor de kinderen.


Annelies Dierickx-Vissers komt met haar gezin en twee kinderen op de site wonen. "We wonen nu in de stad, maar misten ruimte om te spelen of een moestuin uit te bouwen. Met dit project kunnen we in Oostende blijven wonen, maar hebben we toch een pak groen zonder dat we alles zelf moeten onderhouden. We hebben ook de luxe van een nieuwbouw in combinatie met een historische hoeve", legt Annelies uit.


Ook Annick Deweerdt stapt in het project. "Ik was onmiddellijk overtuigd. Ik ben alleen, maar er zijn ook altijd mensen in de buurt. Ik vind het idee om te delen ook goed. Iedereen heeft alles voorhanden, terwijl je dit amper gebruikt. Het zal leuk zijn om tussen jonge mensen te wonen."


Nu de plannen vastliggen, blikt Luca met trots en verwondering terug op het traject dat ze hebben afgelegd. "Ik had nooit gedacht dat het zo vlot zou gaan om met een groep vreemden zo'n groot project uit te tekenen. Alle beslissingen, van het aantal zonnepanelen tot het soort kasseien, werden door de bewoners samen genomen. Het feit dat het project wordt gedragen door de bewoners vinden we belangrijk, maar is tegelijk ook een uitdaging."


De bouwaanvraag is ondertussen al ingediend. "We hopen volgend jaar te beginnen met de bouw."


Momenteel zijn er nog maar zes woningen beschikbaar.