"Albertschool wordt nóg mooier"

HISTORISCH GEBOUW VOLGEND JAAR AL KLAAR VOOR CURSISTEN

Grote ruiten zullen het licht binnenlaten. De prachtige, oude vloeren blijven liggen.
Timmy Van Assche Grote ruiten zullen het licht binnenlaten. De prachtige, oude vloeren blijven liggen.
De renovatie van de Albertschool schiet goed op: de ruwbouwwerken zijn voorbij, nu volgen de werken aan het dak. Basiseducatie zal volgend jaar naar het pand verhuizen. "Het is dringend, want ons aantal cursisten is al gestegen van 1.500 naar 1.700."

De Albertschool, in de Ooststraat 29, is een begrip in Oostende. Het pand werd gebouwd in 1908 en is in het begin een betalende jongensschool. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het gebouw ingericht als Duitse commandopost. Na de Tweede Wereldoorlog komt er een 'kosteloze' jongensschool. In 2003 sluit de basisschool de deuren wegens het dalende aantal leerlingen. Daarna krijgen verschillende verenigingen tijdelijk onderdak in een van de dertien klas-lokalen. Eind 2015 verkoopt de stad het gebouw voor 579.200 euro aan het Centrum voor Basiseducatie, bekend voor zijn Open-school. Sinds januari wordt hard gewerkt aan de renovatie van het eclectische, L-vormige gebouw, dat qua stijl aansluit bij de art nouveau. Kostprijs van de werken: 3,5 miljoen euro.

Timmy Van Assche

Zolder

"De Albertschool is een prachtig ontwerp", weet Peter Bernaerts, de man die met het Brugse architectenbureau 'Dertien12' de renovatieplannen heeft getekend. "De basisstructuur van de dertien klas-lokalen is prima bewaard gebleven, net zoals de knappe tegelvloeren. De klassen zijn vier meter hoog en er valt veel licht binnen. Vooraan het gebouw is de voormalige conciërgewoning. Na overleg met Monumentenzorg konden we die woning een nieuwe invulling geven. Er komt een ontvangstruimte waar de cursisten verwelkomd zullen worden. De vloer wordt daar wél vernieuwd. Via een klein luikje hebben we ook we een zolder van 300 vierkante meter ontdekt, een ruimte met kloeke spanten. Daar zullen lesgevers hun cursussen en lessen kunnen voorbereiden. Er komt ook een dakterras met een mooi zicht op Oostende - je zit tenslotte al op de vierde verdieping. Dankzij de goeie samenwerking met de Oostendse aannemer Van Huele gaan de werken goed vooruit. Alle ruwbouwwerken zitten erop, binnenkort nemen we het dak onder handen."

Timmy Van Assche

Meer vluchtelingen

Basiseducatie wil in de loop van 2018 in het pand intrekken. De organisatie biedt een breed pakket volwassenenonderwijs aan, zoals computer- of rekenlessen en Nederlands voor anderstaligen. "Sinds 1998 verblijven we boven jeugdhuis OHK in de Christinastraat, maar door de trappen zijn we niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers", vertelt directeur Annemie De Leyn. "We hebben daar amper zes lokalen, maar we geven ook les op verschillende andere locaties. We kijken alvast uit naar onze nieuwe thuis, al kunnen we nog geen precieze datum vastprikken omdat er toch heel wat organisatie bij komt kijken. We moeten trouwens wel uitbreiden, want ons aantal cursisten is intussen gestegen van 1.500 naar 1.700 mensen, onder andere door het stijgend aantal erkende vluchtelingen."

De Albertschool werd gebouwd in 1908.
Benny Proot De Albertschool werd gebouwd in 1908.
De ruwbouw is af, maar de renovatie gaat onverminderd door.
Benny Proot De ruwbouw is af, maar de renovatie gaat onverminderd door.