Ook mannen weer welkom op catwalk

VERKIEZING MANNEQUIN-FOTOMODEL OP JAARBEURS STRAALT ALS WELEER

De modellenwedstrijd tijdens de Jaarbeurs Roeselare herrijst uit zijn as. Nadat Viviane Audenaert in 2010 de fakkel doorgaf, verdween de wedstrijd. Het Jaarbeurscomité lanceerde in 2012 de kleinschalige wedstrijd Mannequin en die krijgt nu haar vroegere elan terug. Naast meisjes komen ook jongens weer in aanmerking voor de titels Mannequin en Fotomodel.

Al meer dan 30 jaar wordt tijdens de Jaarbeurs een mannequin verkozen. De wedstrijd betekende in het verleden de start van de carrières van onder andere Véronique De Kock, Françoise Bostoen, Evy Gruyaert en Elise Crombez. Toen organisatrice Viviane Audenaert in 2010 de wedstrijd uit handen gaf, stond de toekomst even op losse schroeven. De wedstrijd, toen nog onder de naam Topmannequin, werd verkocht aan een nieuw organisatiecomité, dat onmiddellijk dacht aan verhuizen. Roeselare moest concurreren met Antwerpen en Gent en zich uiteindelijk tevreden stellen met een voorronde en een gelegenheidsverkiezing.

Ook voor mannen

In 2012 was van Topmannequin zelfs geen sprake meer en daarop besliste Unizo zelf weer een verkiezing te lanceren. Mannequin werd na twee edities opnieuw uitgebreid met een fotomodellenwedstrijd. Dit jaar trekken de organisatoren weer alle registers open. Zo is de wedstrijd niet langer gereserveerd voor meisjes. "We kregen steeds meer vragen van mannen om ook voor hen weer een wedstrijd te organiseren", vertelt voorzitter Gilbert Cattrysse. "Daardoor zullen er tijdens de finale op 12 november dus vier laureaten zijn: een vrouwelijke Mannequin en Fotomodel en een mannelijke in beide klasses."

Gloriedagen

Vorig jaar liepen de inschrijvingen nogal moeizaam. "We hebben daarom zwaar campagne gevoerd op Facebook", gaat Gilbert verder. "De impact bleef niet uit: 164 mensen hebben zich ingeschreven. Dat cijfer brengt ons terug naar onze gloriedagen. Na de preselectie (woensdagavond op Schiervelde, nvdr) houden we 47 finalisten over. Vijf jongens en zestien meisjes dingen naar de titel Mannequin 2016, terwijl tien jongens en zestien meisjes voor de titel Fotomodel 2016 gaan. Zestien van hen treden in beide categorieën aan. Met Penelope Desnijder en Robbert Coorevits (broer van voormalig Miss België Annelien, nvdr.) hebben we ook twee Roeselaarse kandidaten, maar de inschrijvingen kwamen uit heel Vlaanderen en zelfs Nederland."

Véronique De Kock

Zes jaar nadat Viviane Audenaert de wedstrijd de rug toekeerde, is ook zij weer terug. "Ik heb altijd goede contacten onderhouden met Viviane blijven", legt Gilbert uit. "Bovendien kon ze moeilijk van de wedstrijd afscheid nemen. Toen ik haar vroeg of ze ons wilde steunen, was ze meteen enthousiast. Achter de schermen zal ze instaan voor de opleiding van onze finalisten en ze zal ook de regie van de finale op zich nemen. We gaan de show niet meer verhuizen naar evenementenhal Schiervelde, maar blijven in Expo Roeselare. De finale zal opnieuw gepresenteerd worden door Véronique De Kock. Zij is ons enorm dankbaar voor wat we voor haar carrière betekend hebben en houdt de datum van onze finale altijd vrij. Ook kiezen we bewust voor een lage toegangsprijs van zeven euro."

Meer info op www.mannequin-fotomodel.be en de Facebookpagina Mannequin-Fotomodel.

Gilbert Cattrysse, voorzitter van het Jaarbeurscomité, kroont Marilyn Billiet tot Mannequin 2012. Ook presentatrice Véronique De Kock (links) startte haar carrière ooit op de Jaarbeurs.
Jos Bogaerts Gilbert Cattrysse, voorzitter van het Jaarbeurscomité, kroont Marilyn Billiet tot Mannequin 2012. Ook presentatrice Véronique De Kock (links) startte haar carrière ooit op de Jaarbeurs.