Onze suggesties voor Open Monumentendag: In de voetsporen van de meester steenkapper tot een camping pal op een WO I-slagveld

WesthoekNu zondag 12 september is het Open Monumentendag en gooien honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen hun deuren open. Ook de Westhoek pakt uit met een mooi en interessant programma. Het centraal thema van deze 33ste OMD is ‘Inclusief erfgoed’. “Inclusie verwijst naar het creëren van een gastvrije, open ervaring waar iedereen gelijkwaardig kan aan deelnemen”, zeg Delphine Vanoverberghe van het coördinerende CO7.  

 1. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. Oudste bakkerij van Oostende bakt ze bruin op wereldkampioenschap: “Gescoord met onze ambachtelijke aanpak”
  PREMIUM
  Oostende

  Oudste bakkerij van Oostende bakt ze bruin op wereldkam­pi­oen­schap: “Gescoord met onze ambachte­lij­ke aanpak”

  Bakkerij Decock in de Langestraat is sinds 1855 (!) een naam die klinkt in Oostende en omstreken. En sinds vorige week mag je gerust ook zeggen in de wereld. Guillaume David (20), zevende generatie in het familieverhaal, eindigde zesde op het wereldkampioenschap Bakkerij in het Franse Nantes. Wij schuiven mee aan tafel om het bakkersgeheim te ontrafelen.
 1. Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdiefstal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro
  Livios

  Boilers, ketels tot zelfs volledige keukens: schade bij werfdief­stal loopt op tot gemiddeld 30.000 euro

  Zit jij momenteel middenin een bouw- of groot renovatieproject? Dan kan je je werf maar beter goed beveiligen en verzekeren, want de gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt zo’n 30.000 euro volgens Federale Verzekering. Bovendien zien ze de diefstal van boilers, verwarmingsketels en nieuwe keukens al enkele jaren sterk toenemen. Bouwmachines en -gereedschap zijn dan weer minder in trek. Wat kan je doen om een werfdiefstal te vermijden? Bouwsite Livios zocht het uit.