Oma's geven keukengeheimen prijs

RUSTHUISBEWONERS DE RAVESTEIN BUNDELEN OUDE FAMILIERECEPTEN IN KOOKBOEK

Elk huis heeft wel zijn recept en in elke familie doet er wel een eigen keukengeheim de ronde. Onder meer drie bewoonsters van woonzorgcentrum De Ravestein in Hever (Boortmeerbeek) geven hun favoriete en veelal generaties oude familierecept 'uit grootmoeders keuken' nu prijs. Ze werden gebundeld in het kookboek 'Kost van Toen, voor alledag en zondagnoen'.

Lucienne Levens (95) uit Muizen (Mechelen) is trots op de taartbiscuits die al decennialang in haar familie worden gebakken.

"Het niet zo moeilijke recept moet ondertussen ongeveer 90 jaar meegaan en komt eigenlijk van mijn schoonvader. Die was inspecteur bij de Boerenbond en hij moest geregeld op de avondvergaderingen van de 'boerinnenbond' gaan spreken", vertelt de kranige negentiger. "Hijzelf bracht daar het verzekeringsverhaal, maar aanhoorde dan ook altijd de 'kooktips' van andere sprekers. Zo is hij thuis komen uitleggen hoe goede mayonaise en zelfgemaakte kroketten te bereiden, en taartbiscuit dus." Belangrijk voor een goede, luchtige deeg is volgens Lucienne vooral dat het eiwit héél erg stijf wordt geklopt. "Je moet de kom, zoals ook Piet Huysentruyt doet, omgekeerd boven je hoofd kunnen houden. Zo niet krijg je een harde bodem. En zoals voor alle patisserie is een juiste hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten eveneens heel belangrijk. Niet gelogen, van biscuit van bij de bakker krijg ik altijd maagpijn. Niet zo bij deze!"

De perfecte biscuit

Zelf heeft Lucienne de 'perfecte biscuit' niet vaak gebakken.

"Dat was bij ons altijd een mannenzaak. Als huisvrouw bereidde ik wel altijd het eten, gewone dagelijkse kost. Vooral bloemkool en asperges waren mijn specialiteit. Maar bakken heb ik, de traditionele pannenkoeken op Allerheiligen nagelaten, nooit echt gedaan. Zelf breidde ik veel liever dan urenlang achter het fornuis te staan. Mijn man Jozef kookte nooit, maar voor speciale gelegenheden als verjaardagen, Nieuwjaar en communies zorgde hij dus wel altijd voor een lekkere biscuit. Ook voor de garnituur, met crème fraîche en vers fruit uit de hof, zorgde hij. Tot op vandaag blijft het recept trouwens in gebruik in de familie. Mijn zoon Rik bakt nog steeds volgens het recept van de overlevering."

Van voor 1900

Bewoonster Jeanne Van Vlasselaer (85) leverde het recept voor witte selder en balletjes in tomatensaus. "Dit recept dateert al van voor 1900. Mijn man Roger heeft het nog van zijn grootmoeder. Rogers vader bereidde het toen mijn man nog een kind was. Vroeger gebeurde dat enkele als het 'de tijd van de tomaten' was. Maar nu zijn die er het hele jaar door. Roger brengt het gerecht nog geregeld op tafel. En ook onze zoon zet de traditie voort. Hij maakt nog steeds balletjes met selder en tomaten op grootmoeders wijze."

Maria Somers (91) haar spek met appelen is een eenvoudige, maar voedzame kost.

"Het werd vaak als ontbijt gegeven om de dag goed door te komen, zeker voor mannen die hard op het veld moesten werken. Bij ons thuis werd vroeger een keer per jaar een varken geslacht. Het vlees werd in een zoutvat gepekeld en vervolgens ingepakt in bruin papier op zolder gehangen. Een tip: bak mager spek met boter, maar vet spek met weinig tot geen boter."

Koken in oorlogstijd

In het boek staan naast 45 huisrecepten ook verhalen van rusthuisbewoners over de keuken van vroeger - over het koken in oorlogstijd, bij kermisgelegenheden en voor de communiefeesten. Het boek 'Kost van Toen' is uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij, kost 27,50 euro en is te koop in de 15 woonzorgcentra van Foyer De Lork en bij Standaard Boekhandel.

Lucienne Levens toont hoe je de perfecte taartbiscuit maakt.
Ponsaerts Lucienne Levens toont hoe je de perfecte taartbiscuit maakt.
Het boek 'Kost van Toen, voor alledag en zondagnoen'.
Ponsaerts Het boek 'Kost van Toen, voor alledag en zondagnoen'.
De biscuittaart van Lucienne Levens.
Repro SPK De biscuittaart van Lucienne Levens.
Repro SPK
Repro SPK