Verhuisde bosmieren verstoppen zich

LEERLINGEN VAN TOERMALIJN KIJKEN REIKHALZEND UIT NAAR TEKEN VAN LEVEN

Juf Lieve Melis met enkele kinderen uit haar klas knutselen samen rode mieren in elkaar.
Vanderveken Juf Lieve Melis met enkele kinderen uit haar klas knutselen samen rode mieren in elkaar.
De miljoenen rode bosmieren die begin maart van koperbedrijf Aurubis in Olen naar de achtergelegen basisschool Toermalijn verhuisden, hebben zich nog niet getoond. De mieren zijn vermoedelijk wel in gang geschoten om hun nest ondergronds te herstellen, want bij de verhuis zijn wellicht enkele gangen beschadigd geraakt. "Hopelijk komen ze volgende maand weer buiten", zegt juf Lieve Melis die dagelijks met haar kleuters gaat kijken.

De beschermde rode bosmieren moesten in maart een nieuwe thuis krijgen omdat koperproducent Aurubis een nieuwbouw ging neerzetten op de plaats waar de twee nesten in de grond staken. Laag per laag werden de twee nesten, goed voor in totaal miljoenen diertjes, uit de grond geschraapt met de blote hand en nadien werden ze terug in de grond gestoken in het achtertuintje bij de buren van Aurubis, de kinderen van basisschool Toermalijn. De bosmieren werden verhuisd toen ze hun winterslaap hielden en zouden eenmaal ze gesetteld waren op hun nieuwe stek naar buiten komen bij mooi weer. Dat zou meteen het teken zijn dat ze de verhuis overleefd hebben.

Kinderen van school Toermalijn bij de mierennesten.
Vanderveken Kinderen van school Toermalijn bij de mierennesten.

Geen teken van leven

Maar ondertussen passeerden er al heel wat mooie lentedagen en hebben de rode bosmieren nog geen enkel teken van leven gegeven. Het enige dat je momenteel ziet van de nesten is een hoop takken die bovenop de twee ondergrondse mierennesten ligt. "Toch is er nog helemaal geen reden tot paniek dat de rode bosmieren de verhuis niet overleefd hebben. Momenteel zijn de mieren hun nest vermoedelijk onder de grond aan het herstellen, want door de verhuis zijn de twee nesten op bepaalde plaatsen allicht een beetje kapot gegaan", vertelt kleuterjuf Lieve Melis van Toermalijn. "Pas wanner hun nest volledig heropgebouwd is en het dan nog eens een paar dagen op rij mooi weer is, komen ze naar buiten."

'Juf van de bosmieren'

We wachten allemaal vol ongeduld en in spanning af. De kindjes in mijn klasje vragen constant of ze nog eens mogen gaan zoeken naar de mieren. We gaan dan ook dagelijks een kijkje nemen. Het is echt leuk om hen zo enthousiast bezig te zien", lacht de juf.


Lieve is op school zelfs al gebombardeerd tot 'de juf van de rode bosmieren'. "Ik heb drie weken lang de rode bosmieren als thema gebruikt in mijn lesjes. We hebben alles rond de diertjes gedaan: erover geleerd en ermee geknutseld. Zo hebben mijn kleuters zopas allemaal rode bosmieren gemaakt uit papier. Heel mooi", vertelt de juffrouw. "Dit bosmierenproject is echt al in mijn 25-jarige carrière het beste project ooit geweest. Zò enthousiast dat de kinderen zijn. Alleen nu hopen dat de mieren snel naar buiten komen en dat we met onze eigen ogen kunnen zien of de verhuis overleefd hebben. Maar we hebben een groot vermoeden van wel."