Van gebedshuis tot gemeentehuis

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN OLEN

De cité van de kerk in Onze-Lieve-Vrouw-Olen ligt in poleposition om de thuis te worden van het nieuwe gemeentehuis.
Vanderveken De cité van de kerk in Onze-Lieve-Vrouw-Olen ligt in poleposition om de thuis te worden van het nieuwe gemeentehuis.
Het gemeentehuis van Olen is verouderd; een gloednieuw gebouw dringt zich dan ook op. Waar moet het nieuwe gemeentehuis komen en moeten alle diensten daar gecentraliseerd worden?

Chris Bakelants (sp.a - Sociaal & Anders) begrijpt de nood van een nieuwe of opgewaardeerde werkplek, maar pleit voor een duidelijke kostenraming van de verschillende pistes. "Met ook een duidelijk plan wat we met het bestaande patrimonium doen. Bijkomend moet de dienstverlening voor elke Olenaar, ook wie minder mobiel is, gegarandeerd blijven." Ook Dag Pas (N-VA) is voorstander van een centralisatie. "Bij centralisatie op één nieuwe locatie kan het nieuwe gebouw zodanig worden ontworpen dat het ook een andere bestemming kan krijgen. De kerk in OLV is een goede kandidaat voor deze nieuwe bestemming. Het huisvesten van alle gemeentelijke diensten in een verbouwde kerk is een goed alternatief en op termijn kostenbesparend." Voor Elke Tweepenninckx (Groen) is een nieuw gemeentehuis eveneens een mogelijkheid. "De bereikbaarheid van de gemeentelijke diensten blijft prioritair. We streven naar verdere digitalisering van de diensten."


"Wij gaan voor de centralisatie van onze diensten op de cité van de kerk in Onze-Lieve-Vrouw-Olen", zegt burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V). "Na de studie blijkt renovatie van onze huidige gebouwen even veel te kosten als nieuwbouw. Nieuwbouw geeft echter de mogelijkheid om de dienstverlening naar onze burgers te verhogen en onze werkingskost te doen dalen met 150.000 euro per jaar. Tevens geeft de verhuis van de bibliotheek naar de kerk de mogelijkheid om het plaatsgebrek van basisschool De Kriebel op te lossen." (WDH)