Sensor signaleert gevallen bejaarde

WOONCENTRUM TEST NIEUWE TECHNOLOGIE VOOR BETERE ZORG

Zaakvoerder Filip Kempen van DuraConnect toont een sensor.
Foto Vanderveken Zaakvoerder Filip Kempen van DuraConnect toont een sensor.
Woonzorgcentrum Zilverlinde is het eerste dat slimme sensoren installeert die de firma DuraConnect uit Westmeerbeek op de markt heeft gebracht. De sensoren registeren het gedrag van de bewoner van een kamer. Wanneer die bijvoorbeeld ten val komt, slaat het systeem alarm. "Het voordeel is dat we de bewoners hun nachtrust kunnen gunnen."

De veertien sensoren die Zilverlinde aangekocht heeft via DuraConnect komen op de 'geborgen' afdeling waar bewoners zijn ondergebracht die extra zorgen nodig hebben. Elke sensor wordt ingesteld volgens de behoeften en gewoontes van de betrokken bewoner.


De sensoren zijn in staat om bijvoorbeeld geschreeuw te detecteren, iemand die langer dan gebruikelijk op het toilet blijft en deuren die opengaan. Via het systeem kan een verpleegkundige ook horen wat er in de kamer gebeurt en praten met de bewoner. Er kunnen bovendien kortstondig beelden gestreamd worden.


Een concreet voorbeeld: de bewoner van een kamer gaat 's nachts uit zijn bed om naar het wc te gaan, zoals hij normaal gezien elke nacht doet. Als hij uit zijn bed stapt, activeert hij automatisch het eerste detectieveld van de sensor. Als de bewoner daarna het detectieveld passeert aan het toilet en vervolgens nogmaals het veld aan het bed, stuurt het systeem geen signaal uit. Want alles is normaal verlopen. Keert de bewoner niet binnen de ingestelde tijd terug naar zijn bed, bijvoorbeeld omdat hij gevallen is, gaat meteen een alarm af bij de verpleegkundigen.

Meer veiligheid

"Met dit systeem verhogen we de veiligheid, moeten we niet onnodig nachtelijke onrust laten escaleren en vooral: we kunnen onze bewoners hun nachtrust gunnen. We moeten niet om de haverklap bij de bewoner gaan kijken of alles nog in orde is", vertelt directrice Peggy Rix. "We kunnen echt per bewoner bepalen hoe we de sensor instellen. Er zullen veel minder valse alarmen zijn. Nog een voordeel is dat dit een alles-in-één project is. Er zijn geen afzonderlijke sensoren nodig voor het bad, de woonkamer en het bed. Als dit project echt goed blijkt te werken, denken we er zeker aan het later ook te laten plaatsen in onze serviceflats."

Minder slaappillen

Licalab volgt het project op. Licalab is een organisatie die bedrijven bijstaat in het verder ontwikkelen en uittesten van projecten. "Wij zullen de komende maanden vooral de effecten op het personeel, de bewoners en de mantelzorgers nagaan", vertelt Ingrid Adriaensen van Licalab. "Als de resultaten positief zijn, is het misschien mogelijk om slaapmedicatie te verminderen. We kunnen ook dwaalgedrag tegengaan en het aantal valpartijen verminderen."

Bedacht in de Kempen

De bedenker van het systeem is de firma DuraConnect uit Westmeerbeek. "De sensor op zich bestond al in de sector van de beveiliging, maar werd nog niet toegepast in de zorgsector. Wij zijn het systeem verder gaan verfijnen en aanpassen aan de behoeften van de zorgsector", zegt zaakvoerder Filip Kempen.


Het proefproject in woonzorgcentrum Zilverlinde kan rekenen op 50.000 euro steun van de provincie Antwerpen. Die heeft een investeringsfonds opgericht van een 1,8 miljoen euro dat bedrijven wil stimuleren om technologieën specifiek voor de zorgsector te ontwikkelen.