Olense stuntrijder zwaargewond

WILLIAM VAN DEN PUTTE (33) MIST SCHANS IN NEDERLAND

Een archiefbeeld van William Van den Putte.
Vanderveken Een archiefbeeld van William Van den Putte.
De bekende stuntrijder William Van den Putte (33) is op het Nederlandse festival Zwarte Cross zaterdagnamiddag zwaar ten val gekomen. Hij is ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht, maar is inmiddels buiten levensgevaar.

Van den Putte is al jaren actief op Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland dat motorcross, stunts, muziek en theater aanbiedt, in het Nederlandse Lichtenvoorde, niet ver van de grens met Duitsland. Zaterdag liep het mis. Hij kwam ongelukkig ten val tijdens een zogenoemde FMX-show in stuntvak Ground Hero, de centrale stuntbaan op het terrein. De Olenaar smakte met zijn hoofd hard tegen de grond toen hij bij een sprong naast de schans terecht kwam. Er was vrij snel ambulancepersoneel ter plaatse. Een traumahelikopter bracht hem zwaargewond naar een ziekenhuis.


"Het was even schrikken, maar we zijn ontzettend opgelucht dat we kunnen melden dat hij buiten levensgevaar is", meldde de organisatie van Zwarte Cross gisteren. Van den Putte ligt nog met een hoofdletsel en een gebroken neus in het ziekenhuis. De organisatie staakte de stunts van zaterdag, maar gisteren konden ze wel weer plaatsvinden. Volgens de organisatie was het ongeval de "enige smet" op een verder "super geslaagd" weekend.

Een helikopter is zaterdag ingezet om William van het festivalterrein van Zwarte Cross naar het ziekenhuis over te brengen. Volgens de organisatie verkeerde de Kempenaar niet in levensgevaar.
ANP Kippa Een helikopter is zaterdag ingezet om William van het festivalterrein van Zwarte Cross naar het ziekenhuis over te brengen. Volgens de organisatie verkeerde de Kempenaar niet in levensgevaar.

Bekende naam

Van den Putte is een erg bekende naam in de stuntwereld. In 2012 sprong hij verscheidene malen over het hoofdpodium op de Zwarte Cross, waarmee hij een hoogte van 25 meter bereikte. Het was de eerste keer ooit dat iemand daarin gelukt was. Ook was hij vorig jaar de enige Belg die mocht deelnemen aan Nitro Circus Live in het Sportpaleis in Antwerpen, een show met de internationale top uit het freestyle motorcross. Daarnaast is hij de eerste Belg die een achterwaartse salto deed op een crossmotor.


Het is niet de eerste keer dat Van den Putte zwaargewond geraakt. In januari 2013 belandde hij al eens een maand in een coma toen hij na een sprong zwaar op zijn hoofd viel. Zes maanden later was hij voldoende gerevalideerd, waarop hij meteen weer op de motor kroop. "Ik heb tussen leven en dood gehangen, maar ik ben een vechter", klonk het in deze krant in december 2015. "Ik zeg altijd dat ik van God een tweede kans gekregen heb in mijn leven. En die benut ik nu voluit door mij nog meer toe te leggen op mijn sport." De kans lijkt groot dat hij zich ook door dit ongeval niet zal laten afschrikken.

Een archiefbeeld van een spectaculaire sprong waarbij William op het stuur staat.
Repro Vanderveken Een archiefbeeld van een spectaculaire sprong waarbij William op het stuur staat.