Olen geeft inwoners meer mogelijkheden voor inspraak

Illustratiebeeld.
Vanderveken Illustratiebeeld.
Op de gemeenteraad van woensdag 8 mei ligt het nieuwe participatiereglement ter goedkeuring. Daarmee wil het gemeentebestuur tijdens deze legislatuur meer inzetten op burgerparticipatie.

Via het participatiereglement krijgen inwoners voortaan een duidelijk overzicht van alle mogelijke manieren waarop zij inspraak kunnen uitoefenen op het lokaal beleid. Verzoekschriften, meldingen of burgerinitiatieven zijn daar voorbeelden van, maar ook de gemeente engageert zich via het reglement om op eigen initiatief participatie te organiseren.

Nieuwe adviesraad

“Het gemeentebestuur merkte dat de werking van de huidige adviesraden niet langer voldoende was om tegemoet te komen aan de vraag naar inspraak. De werking werd daarom grondig geëvalueerd. Op basis van de resultaten werd een nieuwe adviesraad ‘zorgzaam Olen’ opgericht en werden de adviesraden van Vrije Tijd samengevoegd”, klinkt het bij het bestuur.

Specifieke thema’s

Daarnaast wordt er ingezet op participatietrajecten voor specifieke projecten of thema’s. De bedoeling is om zo een grotere groep van inwoners te bereiken voor een korter engagement op basis van hun expertise en interesse. Deze nieuwe werking wordt omschreven in het participatiereglement. Zo betrok het bestuur via het participatieproject ‘Zij aan zij naar een gezinsvriendelijk Olen’ bijvoorbeeld  kansarme gezinnen bij het opmaken van beleidsmaatregelen voor de bestrijding van armoede.

Ook kregen 1.836 Olenaars in april een communicatieonderzoek in de brievenbus. Bedoeling is om aan de hand van een enquête te weten te komen op welke manier inwoners geïnformeerd willen worden over de initiatieven van het lokaal bestuur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.