Mieren verhuizen naar school

KOPERBEDRIJF AURUBIS MOET EVEN WACHTEN MET BOUWWERKEN

Els Lievens en Joke Peeraer op de plek waar de rode bosmieren nu nog wonen.
Vanderveken Els Lievens en Joke Peeraer op de plek waar de rode bosmieren nu nog wonen.
Bij koperproducent Aurubis in Olen vindt volgende week een grote verhuis plaats. Twee nesten rode bosmieren, goed voor miljoenen diertjes, moeten verhuizen voor een nieuwbouw. De nesten krijgen een nieuwe thuis in de tuin van de naburige school de Toermalijn.

Hoewel de rode bosmier nu winterslaap houdt en veilig in de nestkoepel zit, was het voor de werkmannen bij Aurubis toch even schrikken toen ze op twee gigantische bergen botsten bij het klaarmaken van het terrein voor bouwwerken. De koperfabrikant die op hetzelfde terrein is gevestigd als Umicore gaat aan ingang A een hoofdgebouw neerplanten voor de administratieve dienst, de bewaking en de personeelsdienst. "De voorbereidende werken zijn al gestart. Voor het rooien van de bomen hadden we een vergunning nodig. We lieten het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos langskomen. Tijdens een inspectie van de bomen botsten de medewerkers van ANB toevallig op twee nestkoepels rode bosmieren", begint Els Lievens, human resources director van Aurubis te vertellen. "Niemand heeft ooit die twee nesten gezien omdat er eigenlijk maar twee hoopjes zand zichtbaar zijn. Toch zouden de nesten er al een tientallen jaren zitten. Ze kunnen dus zo oud zijn als Aurubis zelf of zelfs nog ouder."


Het is uitzonderlijk dat er nog zo'n twee grote nestkoepels rode bosmieren opduiken, want tegenwoordig is de soort zeer zeldzaam. "Het is een beschermde diersoort. De beestjes zijn cruciaal voor de biodiversiteit en het evenwicht in ons ecosysteem. In de Kempen zouden ze nog maar op enkele plaatsen voorkomen", vertelt Els Lievens.


Bij basisschool de Toermalijn, buur van Aurubis, vond het bedrijf een nieuwe thuis voor de miljoenen kleine diertjes. Dinsdag 3 maart vindt de grote verhuis plaats. "Een nest bestaat blijkbaar uit verscheidene lagen. Laag per laag zullen de medewerkers van het Agentschap voor Natuur en Bos de nesten met de hand uit de grond halen. Elke laag zal in een soort van ton geplaatst worden en dan vervoerd worden naar de tuin bij het schooltje. Nadien worden de lagen opnieuw in de juiste volgorde in de grond begraven", legt de vrouw uit. "Het tijdstip nu is ideaal, want de mieren houden hun winterslaap."


Voor de kinderen van de Toermalijn vormt de verhuis een heel evenement. Zij zullen de verhuis bijwonen en enkele lessen aan de rode bosmier spenderen. "Voor de rest moeten de mieren gewoon gerust gelaten worden", weet Els van Aurubis.


Eenmaal de rode bosmieren veilig in hun nieuwe thuis zitten, kunnen de werken voor het hoofdgebouw bij Aurubis voortgaan. In juni zouden de bouwwerken starten. "In 2004 werd Aurubis afgesplitst van Umicore. Voor Aurubis zijn toen enkele containers ingericht als kantoorruimte, maar die zijn te klein geworden en ze zijn erg verouderd", besluit Lievens.


In de zomer van 2016 zouden de werken klaar zijn.

Een toekomstbeeld van de nieuwbouw van Aurubis.
Repro Vanderveken Een toekomstbeeld van de nieuwbouw van Aurubis.