In de klas als 'in de jaren stillekes'

TOERMALIJN VIERT EEUWFEEST EN KEERT MET LEERLINGEN TERUG IN DE TIJD

Juf Jeanne geeft les. Let op de wereldkaart, de wereldbol, de stapel leien en de houten banken.
Vanderveken Juf Jeanne geeft les. Let op de wereldkaart, de wereldbol, de stapel leien en de houten banken.
Basisschool Toermalijn in Olen leek gisteren een school uit 'de jaren stillekes'. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Toermalijn zijn alle kinderen uitgedost in kleding zoals die van een eeuw geleden naar school gegaan. Ze hebben de lessen gevolgd in een klasje van vroeger en hebben kennisgemaakt met het strafbankje en met wapens en voertuigen uit de Eerste Wereldoorlog.

Terug naar 2 oktober 1915, de dag waarop pastoor Janssens in Sint-Jozef-Olen een gloednieuwe school opende. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, die duurde van 1914 tot 1918. De pastoor had een stuk grond van de 'koperfabriek' gekregen, die tegenwoordig Aurubis heet. Hij startte met drie klassen, twee voor de meisjes en een voor de jongens.


"Vandaag lijkt het alsof we ons terug in die tijd bevinden", zei huidig directeur Ruben Veraghtert gisteren. Nochtans heeft de school geen teletijdmachine zoals die van professor Barabas. "We hebben alle kinderen opgeroepen zich uit te dossen in de kledij van toen en ik moet zeggen, er zitten pareltjes tussen. Iedereen heeft supergoed zijn best gedaan."


Jongens liepen rond in blauwe hemden met bretellen en droegen om hun hals een rode zakdoek met witte bollen. De meisjes kwamen in rokjes naar school en droegen gehaakte sjaals over hun schouders. De vrouwelijke leerkrachten waren voor de gelegenheid uitgedost als zusters, want vroeger gaven nonnen de kinderen les in Toermalijn.


"Eén klasje hebben we ook ingericht zoals vroeger. De kinderen moesten flink op de banken gaan zitten met hun handen op de rug, zoals dat honderd jaar geleden de regel was. Een immens groot verschil met hoe hun klaslokalen er nu uitzien. Een strafbankje bijvoorbeeld hadden zij nog nooit gezien. De kinderen waren opvallend stil en onder de indruk", lacht de directeur.


Op de speelplaats leerden de kinderen onder meer over de Eerste Wereldoorlog. Aan een schiet-stand zagen ze geweren en kanonnen uit beide wereldoorlogen en ze mochten een ritje maken in een legervoertuig. Zelfs de meisjes waren enthousiast. "Ik heb nooit zo'n geweer van dichtbij kunnen zien. Keileuk dat ik dat op school kan", vertelde Leonie Verachtert (5) enthousiast. "Het ritje in de legercamion vond ik fantastisch. Die maakte keiveel lawaai", reageerde Neel (8).

De vijfjarige Leonie zit aan een mitrailleur en luistert naar het verhaal van Urbain Verbist, gekleed als militair.
Vanderveken De vijfjarige Leonie zit aan een mitrailleur en luistert naar het verhaal van Urbain Verbist, gekleed als militair.

Biechtstoel

De kinderen mochten ook nog een ritje maken in een huifkar, leerden volksdansen in de turnzaal, kregen rijstpap te eten en maakten kennis met de biechtstoel in de kerk. "Mijn grootouders hebben al eens verteld over de biechtstoel van vroeger, maar ik had er nog nooit eentje gezien. Ik wist niet hoe die werkte", vertelt Lander.


De nostalgische dag is afgesloten met een schoolbal en een vuurwerk. Het hele schooljaar lang zullen nog festiviteiten plaatsvinden rond de honderdste verjaardag. Zo zullen de kinderen een hele dag lang les krijgen zoals vroeger en ze gaan op uitstap naar Bokrijk.

De pastoor en de kinderen zien er authentiek uit, maar een synthesizer lijkt ons geen muziekinstrument uit 1915.
Vanderveken De pastoor en de kinderen zien er authentiek uit, maar een synthesizer lijkt ons geen muziekinstrument uit 1915.