Gentse mensenrechtenexpo stelt cartoons van Olense Kartoenale tentoon

De Olense delegatie samen met de Gentse burgemeester Mathias De Clercq.
RV De Olense delegatie samen met de Gentse burgemeester Mathias De Clercq.
In de Sint-Niklaaskerk in Gent heeft burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) afgelopen weekend de Human Rights Cartoonexpo officieel geopend. Die expo stelt allerlei cartoons, met als thema mensenrechten, uit de afgelopen edities van de Olense Kartoenale tentoon.

De Human Rights Cartoonexpo is een verzameling van veertig internationale cartoons die het thema mensenrechten in beeld brengen. De cartoons werden geselecteerd uit de afgelopen edities van de Olense Kartoenale, een internationale cartoonwedstrijd die elk jaar georganiseerd wordt door enkele Olense creatievelingen in samenwerking met Amnesty International en het gemeentebestuur. De tentoonstelling is eerst te bezichtigen tijdens de Gentse Feesten, nadien trekt de cartoonverzameling het land rond.

De Olense Kartoenale bestaat intussen al dertig jaar. Sinds 2009 reiken de organisatoren samen met Amnesty International ook een speciale prijs uit rond het thema mensenrechten. Elke tekenaar illustreert zijn eigen unieke kijk op uiteenlopende mensenrechtenthema’s zoals persvrijheid, gezondheidszorg, wapenhandel, discriminatie en armoede.

De expo trekt na afloop van de Gentse Feesten het land rond. Onder meer Brussel, Westerlo, Schilde, Mortsel, Roeselare en Herzele staan al op de planning. Bezoekers kunnen tijdens de expo ook een petitie tekenen voor Prageeth Eknalogoda, een journalist en cartoonist uit Sri Lanka die in januari 2010 plots verdween. Vlak voor zijn verdwijning schreef hij nog een kritisch artikel over de toenmalige president. Amnesty International is dan ook bezorgd dat hij het slachtoffer werd van een gedwongen verdwijning.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.