Gemeente wint Smart Insurance Award voor slimme sensoren in de zorg

Patrick Corstiaans van Tivedo en Peggy Molenberghs: op de gsm krijgen ze alarm en beeld van de kamer.
Peter Vanderveken Patrick Corstiaans van Tivedo en Peggy Molenberghs: op de gsm krijgen ze alarm en beeld van de kamer.
De gemeente Olen viel woensdagavond tijdens de uitreiking van de Belfius Smart Belgium Awards in de prijzen. De gemeente kaapte met het innovatieproject ‘Slimme sensoren in de zorg’ de Smart Insurance Award weg.

Het afgelopen jaar testte het lokaal bestuur samen met partners TIVEDO, LiCalab en het zorginnovatiefonds van de provincie Antwerpen slimme sensoren uit in Woonzorgcentrum Zilverlinde. Die sensoren zijn in staat om alle bewegingen in een kamer te monitoren. Het innovatief systeem moet ertoe bijdragen dat zorgverleners sneller en preciezer kunnen reageren op noodsituaties. Op termijn moet het innovatieve systeem er ook voor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven en mantelzorgers ontlast worden. Bedoeling is zo beter in te spelen op de toenemende vergrijzingstrend en nog meer in te spelen op het concept van buurtgerichte zorg.

De Belfius Smart Belgium Awards werden enkele jaren geleden in het leven geroepen om het brede publiek een beter zicht te geven op alle ‘smart’-projecten in ons land die kaderen in één van de acht thema’s: mobiliteit, energie, onderwijs, circulaire economie, milieu, stadsontwikkeling, gezondheid & preventie en Smart City-diensten. In totaal waren er meer dan 150 inzendingen en meer dan 50 genomineerden in de uiteenlopende categorieën.

Woensdagavond vond de officiële uitreiking plaats in Brussel. De Smart Care Award werd er voor het eerst uitgereikt en ging dus meteen naar Olen. Burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V) is tevreden met de erkenning. “Deze award bewijst dat we ook als kleine gemeente een verschil kunnen maken op vlak van innovatie. Zorg is en blijft topprioriteit, zeker met de toenemende vergrijzing in het achterhoofd. We zijn er dan ook van overtuigd dat dergelijke innovatieve projecten van grote betekenis kunnen zijn in de hele zorgsector, ook buiten onze eigen gemeente.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.