"Juf, er zijn miljoenen bosmieren!"

LEERLINGEN TOERMALIJN DOLBLIJ DAT RODE DIERTJES VERHUIS OVERLEEFDEN

De leerlingen kijken gefascineerd toe hoe de mieren kriskras door elkaar lopen.
Vanderveken De leerlingen kijken gefascineerd toe hoe de mieren kriskras door elkaar lopen.
De verhuis van de miljoenen rode bosmieren is gelukt. Twee maanden geleden bracht koperproducent Aurubis in Olen enkele nesten over naar het bos aan basisschool De Toermalijn. Gisteren doken de diertjes eindelijk op."Met oneindig veel miljoenen kruipen ze rond. We hebben ze zelfs op onze handen laten kruipen, zò cool!", schreeuwen enkele kinderen het uit.

Het was een verrassing gisteren voor de kindjes van het derde kleuterklasje van juf Lieve Melis, ook wel 'Juf Bosmier' genoemd. Sinds begin maart heeft de juf haar klasje helemaal ondergedompeld in de sfeer van de verhuis van de rode bosmieren. Wekelijks gingen ze samen tot aan het bos kijken om te zien of de mieren al wakker waren. Maar tevergeefs. Er kwam maar geen teken van leven. Het bleef afwachten of de koningin mee verhuisd was, want als dat niet gebeurd was, overleefden de andere mieren het niet en zou de verhuis mislukt zijn. Tot gisteren. De zon scheen heel fel en juf Bosmier had 's ochtends heel wat beweging gezien aan het nest. "Laaiend enthousiast waren de kindjes toen ik hen zei dat we naar de mieren gingen kijken (gisterochtend, nvdr). Ik ben écht blij dat de verhuis gelukt is."

Juf Lieve en Jakob laten de mieren over hun hand kruipen.
Vanderveken Juf Lieve en Jakob laten de mieren over hun hand kruipen.

Stinken

Na een korte wandeltocht verzamelden alle kindjes in een cirkel rond het mierennest. 40 centimeter zit het nest onder de grond en bovengronds zie je de top, waar wel duizenden mieren vliegensvlug rondkruipen. "Wie wil de mieren aanraken?" vroeg juf Lieve. "Ik!", waarop bijna alle vingers de lucht in gingen. Om de beurt mochten de kindjes hun hand op het mierennest houden. In amper twee seconden zat hun hele hand vol met mieren. "Ik heb er misschien wel honderd op mijn hand gehad", zei Cas Verachtert trots. Hij mocht als eerste. "Ik heb met mijn hand op het mierennest geklopt. Dan geven de mieren mierenzuur af en dat stinkt echt heel hard. Precies azijn."


"Het voelt wel raar aan als die mieren op je hand zitten. Ze kruipen overal en het lijkt alsof ze bijten in je vel. Maar eigenlijk zijn ze gewoon nieuwsgierig en kriebelen ze een beetje, want rode bosmieren bijten niet. Dat heeft onze juf geleerd", vertelden Jakob Mertens en Yana Van Weert. "Nu zijn de mieren hun nest nog een beetje aan het herstellen van de verhuis. Ze zijn nu kleine kamertjes aan het maken waar ze moeten eten, hun afval achterlaten en waar ook de larven zitten. Soms komen ze naar buiten en dat is leuk", wist Sepp Michiels te vertellen.


"Ik hoop dat we nog eens mogen komen kijken."


Juf Lieve staat nog steeds versteld wat de mierenverhuis voor haar klasje betekend heeft. "We hebben de jongste weken alles in het teken van de mieren gezet. Wiskunde leerden we door miertjes bij elkaar op te tellen. Bij letteridentificatie speelden we met de letters in het woord mier, we leerden de lichaamsdelen van mieren door woordjes te oefenen, we knutselden mieren, we hebben er liedjes over gezongen: we gebruikten ze voor bijna alles. Dit is echt zo'n dankbaar project. In mijn 25-jarige carrière is dit het beste project ooit geweest. Zò enthousiast dat de kinderen zijn. We zijn echt enorm blij dat Aurubis aan ons gevraagd heeft of wij de nieuwe eigenaars van de mieren wilden worden", lacht de juf. De mieren moesten bij Aurubis weg omdat het bedrijf op de plaats van de nesten een gebouw wil neerplanten.

Test met bakstenen

Het Agentschap Natuur en Bos voerde bij het nest mieren een kleine test uit. Op het nest hebben ze enkele bakstenen geplaatst. Bedoeling is dat de mieren die volledig in hun nest ingraven. Eentje ligt al bijna volledig ondergestopt. Zo wil ANB nagaan of de stenen volledig verdwijnen en de mieren erin kruipen. Zo zal het later gemakkelijker zijn om een nest te verhuizen, want dan moet je enkel de stenen verhuizen.