Oeps, even een opstopping!

VIERDE EDITIE GORDELFESTIVAL LOKT 16.000 FIETSERS EN WANDELAARS

16.000 mensen hebben gisteren deelgenomen aan de vierde editie van het Gordelfestival. Dat zijn er 3.000 minder dan vorig jaar. Volgens de organisatie zorgde de regen ervoor dat er minder mensen op de fiets sprongen. Op enkele kleine incidenten met minister-president Geert Bourgeois en een reclameboog die naar beneden kwam na, was het een zeer rustige editie.

In tegenstelling tot de vorige drie edities was het Bloso-domein in Hofstade dit jaar geen trefpunt van het Gordelfestival. De meeste fiets- en wandeltochten vertrokken in het provinciedomein van Huizingen. Overijse was dit jaar dan weer de focusgemeente. Rond gemeenschapscentrum De Bosuil en op het Horecaplein stonden allerlei activiteiten gepland. Zo was er onder meer een kinderdorp en waren er verschillende optredens. Ook waren er verscheidene fiets- en wandelroutes in de Druivenstreek en konden de kinderen zich uitleven bij de avonturensport in het Zoniënwoud.

'Drash national'

De dag begon echter met enkele flinke regenbuien. Dat weerhield Pierre De Schepper en zijn zoon Louca (9) uit Groot-Bijgaarden er echter niet van om op de fiets te springen voor een mountainbiketocht van 20 kilometer in het Zoniënwoud. Door het regenweer verschenen ze echter wel volledig onder de modder aan de aankomst. "We waren amper enkele kilometers onderweg toen we plots een 'drash national' over ons heen kregen", kon papa Pierre er nog mee lachen. "Zelf neem ik al jaren deel aan de Gordel en de opvolger, het Gordelfestival. Maar dit jaar spring ik voor het eerst samen met mijn zoon op de fiets. Hij heeft het uitstekend gedaan, maar ik denk dat hij toch liever gaat voetballen (lacht)."

Met de tandem

Ook Dries Cailliau uit Nossegem verscheen met zijn zoon Maano aan de start. Zij kozen voor een tandem. "De voorbije jaren nam ik met de fietsclub deel aan de Gordel, maar dit jaar is dat niet het geval", aldus Dries. "Daarom besloot ik om samen met mijn zoon deel te nemen. We rijden vandaag de route van 29 kilometer, maar zullen wel wat meer kilometers op onze teller hebben, want we zijn van Nossegem naar hier gefietst. Nadien fietsen we ook opnieuw naar huis. Ik heb wel het gevoel dat er dit jaar minder volk is. Zeker in vergelijking met de Gordel van enkele jaren geleden."

De organisatie telde 16.000 deelnemers. "Door de regenval zijn het er 3.000 minder dan vorig jaar", zegt Reindert De Schrijver. "Maar het was wel een editie zonder grote incidenten."

Incidentjes

Toch verliep het niet helemaal vlekkeloos. Zo kwam Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) er niet zonder kleerscheuren vanaf. Hij kwam 's ochtends ten val bij een protestactie van Vlaams Belang. Bourgeois reed tegen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en liep daarbij wat schaafwonden op. In Jezus-Eik kwam dan weer een reclameboog naar beneden. Daarbij geraakte niemand gewond.

In Jezus-Eik konden de deelnemers even niet meer door omdat een reclameboog er de brui aan gaf.
Lukas In Jezus-Eik konden de deelnemers even niet meer door omdat een reclameboog er de brui aan gaf.
Louca en zijn papa Pierre De Schepper reden de mountainbiketocht van 20 kilometer.
Lukas Louca en zijn papa Pierre De Schepper reden de mountainbiketocht van 20 kilometer.