OCMW verhuist naar Sociaal Huis

HALLENAREN KUNNEN GERENOVEERD OUD WEESHUIS ZONDAG ONTDEKKEN TIJDENS OPENDEURDAG

De eerste personeelsleden van het OCMW zijn verhuisd naar het nieuwe Sociaal Huis langs de August Demaeghtlaan. Het OCMW investeerde zes miljoen euro in de renovatie van het Oud Weeshuis.

Zondag 11 september kan iedereen het nieuwe Sociaal Huis ontdekken tijdens een opendeurdag maar OCMW-voorzitster Marie-Rose Harnie (CD&V) en secretaris Jan De Winne leidden gisteren al de pers rond in het gebouw

. Het personeel van diensten verhuisden een goede week geleden naar hun nieuwe werkplek. Het Oud Weeshuis, waar van 1904 tot 1948 weesmeisjes werden opgevangen en nadien nog dienst deed als rusthuis, onderging een grote metamorfose. "Het Sociaal Huis komt op een plaats dat altijd al een sociaal doel had", zegt Harnie. "Tegelijk moest het gebouw wel zo ingericht worden dat het opnieuw functioneel werd."

Externe organisaties

Wie het Sociaal Huis binnenstapt, ziet meteen een grote foto van het Oud Weeshuis hangen die nog even herinnert aan de geschiedenis. "Op dit gelijkvloers is het onthaal, maar zijn ook verschillende burelen waar medewerkers met cliënten apart kunnen spreken. Aan de voorzijde zijn twee vergaderzalen die we ook aan andere organisaties kunnen verhuren. Die kunnen ook 's avonds gebruikt worden en kunnen dan afgesloten worden van de rest van het gebouw. Hier wordt privacygevoelige informatie bewaard en dat was dus heel belangrijk.

Op de verdiepingen zijn de administratie, de dienst vreemdelingen en de sociale dienst gevestigd, maar ook de mensen van budgethulp, werkbegeleiding en sociale projecten zijn er te vinden. Het OCMW richtte ook burelen in voor externe organisaties zoals het Vlaams Woningfonds, 3Wplus en de Huurdersbond. Ook de Woonwinkel Zennevallei en het sociaal verhuurkantoor Zuidkant is er voortaan te vinden. "Sociale dienstverlening beperkt zich niet alleen tot onze diensten", legt voorzitster Harnie uit. "Daarom voorzien we die extra ruimten. Hoe die ingevuld wordt moet nog verder uitgewerkt worden, maar externe organisaties kunnen hier perfect een vaste plaats krijgen."

Oude kapel

In het Sociaal Huis vallen ook nog twee vergaderzalen op. In een glazen bijbouw is vergaderzaal de Wending ingericht en ook de oude kapel van het Oud Weeshuis wordt een vergaderzaal. De OCMW-raad kan daar voortaan vergaderen.

Zes miljoen euro

Opmerkelijk is dat het archief van het OCMW onder het dak werd geplaatst. Meestal worden archieven in de kelders voorzien. "Maar dan moesten we het idee opgeven om vergaderzalen op het gelijkvloers ter beschikking te stellen van verenigingen", zegt Harnie. "Die toegeving wilden we niet doen. Het betekende een meerprijs voor het project, maar die is zeker te verantwoorden."

In totaal kostte het nieuw Sociaal Huis zes miljoen euro. Het OCMW hoopt al eind vorig jaar het gebouw in gebruik te nemen maar de renovatie duurde dus enkele maanden langer dan gepland. Op zondag kan iedereen vanaf 13 uur tot 18 uur een bezoekje brengen aan het Sociaal Huis.

Secretaris Jan De Winne en OCMW-voorzitster Marie-Rose Harnie tijdens de voorstelling van de nieuwe burelen.
Mozkito Secretaris Jan De Winne en OCMW-voorzitster Marie-Rose Harnie tijdens de voorstelling van de nieuwe burelen.
Het nieuwe Sociaal Huis langs de August Demaeghtlaan.
Mozkito Het nieuwe Sociaal Huis langs de August Demaeghtlaan.